Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:715607
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.01.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 25 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Darbā izmantoto terminu skaidrojums    5
  Otrā Pasaules kara sākums Baltijas teritorijā un kolaborācijas veidošanās vācu okupētajās teritorijās    5
  Kolaborācijas procesu attīstība un kolaborantu sadarbības motīvi    9
  Piespiedu kolaborācija Latvijas teritorijā    12
  Latviešu pretošanās vācu okupantu varai    14
  Latviešu kolaboranti vācu pārvaldes aparātā    15
  Latviešu leģiona veidošanās un darbība    19
  Latviešu Zonderkommando    21
  Problēmas izvērsums Latvijas politikā    23
  Nobeigums    26
  Izmantotā literatūra    29
Darba fragmentsAizvērt

Līdz ar Latvijas neatkarības atjaunošanu mūsu politikā parādījās nopietns vēsturisks jautājums. Tas bija leģionāru statuss. Šie cilvēki, kuri kara laikā bija iesaistīti vācu armijā bija kļuvuši gandrīz par pretlikumīgiem elementiem. Krievijas spiediena rezultātā tika aizliegta viņu pulcēšanās, simbolika utt. Tomēr vēsture pierāda, ka lielākā daļa šo cilvēku nav vainīgi pie “tumšā plankuma” viņu biogrāfijā. Līdz ar šo problēmu, radās virkne citu, kas noveda pie vispārēja vēsturiska jautājuma par latviešu tautas kolaborāciju ar vācu okupantu varu laika posmā no 1941. līdz 1945.gadam.
Kopš 80.gadiem vēsturnieki izrāda arvien lielāku interesi par vietējo kolaboracionismu- indivīdu un institūciju aktīvu palīdzību saviem jaunajiem vietvalžiem nacistu iekarotajās zemēs. Jau pirms vērmahta iebrukuma Baltijas teritorijā, Baltijas valstīs tika gatavota augsne vietējam kolaboracionismam, izmantojot kontaktus ar antikomunistiem Vācijā un Latvijā- tie bija gan repatriējušies baltvācieši, gan daudzu Latvijas aizliegto organizāciju biedri, gan tiesneši u.c.. Šie kolaboranti iesaistījās gan vācu pārvaldes struktūrās, gan arī bruņotajās vienībās. Liela daļa šo cilvēku ticēja, ka tiks atjaunota Latvijas republika, tāpēc viņu nodarījumi pat nav traktējami kā noziegumi. Tomēr bija arī tādi, kuri necilvēcības darīja pilnīgi apzināti, piemēram Viktors Arājs, Konrāds Kalējs u.c.
Lai arī Baltijas valstīs, sakarā ar padomju okupāciju, bija visai pateicīga augsne kolaborācijai, tomēr jau no okupācijas sākuma 1941.gadā lielais darbaspēka deficīts izraisīja piespiedu kolaboracionismu, nosūtot latviešus uz piespiedu darbiem Vācijā un citās okupētajās teritorijās. Arī leģiona jautājums zināmā mērā jāuzskata par piespiedu kolaboracionismu, kaut gan par šo jautājumu vēsturnieki atbildi nav atraduši vēl līdz šim.
Neviens nekad neuzzinās latviešu kolaboracionisma patiesos mērogus, tāpat kā neviens nespēs pilnībā noskaidrot kādi cēloņi motivēja kolaboracionistus. Tomēr tāpat ir skaidrs, ka bez šīs palīdzības nacistu politikas realizācija Baltijas valstīs- ebreju iznīcināšana, valsts politiskās un ekonomiskās dzīves pakļaušana un tās resursu mobilizācija- nebūtu bijusi tik apjomīga.(Robert G.Waite; 2000)
Lai izprastu šo visai aktuālo jautājumu un dotu savu novērtējumu latviešu kolaboracionisma problēmai Latvijā, esmu izvēlējies tēmu “Latviešu kolaborācija ar vācu okupantu varu un šī jautājuma atspoguļojums Latvijas politikā” kā savu kursadarba galveno problēmu. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1112889
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties