Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:354436
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Man izvēlētā tēma ir „Latīņamerikas indiāņi”. Mana darba mērķis ir iepazīties ar šīs civilizācijas un pirmatnējo kultūru saskarsmes konfrontāciju.
Lai sasniegtu mērķus, izvirzīju uzdevumus: iepazīties ar literatūras avotiem, attēlot darbā kā mūsdienās dzīvo indiāņi, kādas viņiem paražas, kultūras īpatnības, kādi viņu uzskati pret apkārtējo vidi.
Darbā ir viena nodaļa, kurā atspoguļoti visi izvirzītie uzdevumi.
Lai sasniegtu šos uzdevumus, es izmantoju literatūras avotus. Viena no tām ir „Ilustrētā enciklopēdija par Indiāņiem”, šī grāmata ļoti labi atspoguļoja indiāņu dzīvi, viņu kultūru, nodarbošanās veidus, paražas, dzīvojamās mājas.
Indiāņi bija Ziemeļamerikas pirmiedzīvotāji. Vairākas indiāņu ciltis jau tūkstošiem gadu bija klejojušas lielajos centrālajos līdzenumos, sekojot bizonu bariem- šie dzīvnieki bija viņu iztikas avots. Ciltis bieži karoja, lai demonstrētu kaimiņiem savu varonību, nevis atņemtu viņiem zemes. Indiāņi apzinājās dabas vērtību, un viņu bijušo mītņu tuvumā nepalika postījumu. 19. gs sākumā līdzenumos apmetās eiropieši. Viņi apkāva bizonus un ierīkoja iežogotas saimniecības. Indiāņu tradicionālā dzīves kārtība bija izjaukta.
Siu cilts indiāņi līdz 1850. gadam bija lielākā indiāņu cilts līdzenumos. Viņi dzīvoja kopienās, kas ziemas sezonā sadalījās pa radniecīgu ģimeņu grupām. Katrai ģimenei bija savs vigvams.19.gs
Jagua un boras cilts indiāņi ir vistipiskākie Latīņamerikas pamatiedzīvotāju pārstāvji. Viņi dzīvo Amazones baseinā Peru vidienē, tos vismazāk skārusi balto kolonizatoru ietekme, jo tiem neizdevās iekļūt tik tālu džungļos.
Indiāņi (bet meksikāņi joprojām sevi uzskata par maijiem, zapotekiem, actekiem, nevis latino, spāņu atvasēm) par galvenajām bagātībām sludina nevis materiālos labumus, bet gan cilvēka prātu un viņa darbu — tā ir paradīze zemes virsū.
Indiānis neķer (viņam makšķerēšana patīk - gluži kā visiem puikām) zivi tikai tāpatās, ķeršanas pēc, bet tikai tad, kad jāapmierina izsalkums, lai nenomirtu badā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties