Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:140398
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.03.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas- Polijas attiecības pēc 1918.-1920.gados lielā mērā noteica Latgales poļu muižniecība. Jau kopš 19.gs. vidus, rusifikācijas laikā poļi Latgalē bija saglabājuši ekonomisko un savā ziņā arī politisko ietekmi, poļi atradās Latgales lielāko pilsētu, īpaši Daugavpils un Ilūkstes sabiedriski kulturālās dzīves centrā, ieņemot augstākos ierēdniecības, inteliģences un kultūras darbinieku vietas. Pēc 1921.gadā veiktās papildu tautas skaitīšanas poļu skaits Daugavpilī sasniedza 28,3%, bet Ilūkstē 19,9% no visiem pilsētas iedzīvotājiem. Latvijā poļi ieņēma ceturto vietu minoritāšu virknē aiz krieviem, vāciešiem un ebrejiem. Tomēr nereti par poļiem tika dēvēti visi katoļticīgie.
Latgales poļu muižniecība pretendēja uz īpašām privilēģijām, cerēdama gūt atbalstu no ietekmīgās Polijas, kuras pakļautībā atrastos Lietuva ar tās provinci Inflantiju. 1917.gadā Latgalē nodibinātā Inflantijas Poļu padome tā paša gada oktobrī Reģentu padomei Varšavā iesniedz memorialu, kurš paredzēja, ka Inflantijai jābūt apvienotai ar Lietuvu, kas atrastos ūnijā ar Poliju. Inflantijas Poļu padome bija iecerējusi panākt Latvijas valdības atļauju, kas garantētu Polijai pieeju Baltijas ostām. Lai gan pie Latvijas valdības Latgales poļi centās aizstāvēt tādu politisko iekārtu, kas nodrošinātu mazākumtautību sabiedriskās un kulturālās dzīves brīvību, viņi sarunās ar Poliju cerēja gūt plašāku autonomiju. Lielākā daļa Latgales poļu muižniecības pārstāvēja uzskatu, ka Polijai ir jāatjauno 1772.gada robežas, kas ļautu poļiem turpināt dominēt Latgales sabiedriskās un saimnieciskās dzīves augšējos slāņos.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1152298
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties