Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:534746
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 34 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Lata ieviešanas vēsture    6
1.1.  Lats pirmās brīvvalsts periodā    6
1.2.  Lats otrās brīvvalsts periodā    7
2.  Centrālās bankas funkcijas attiecībā uz lata stabilitāti    9
2.1.  Monopoltiesības emitēt naudu    9
2.2.  Stabila valūtas kursa noteikšana    9
2.2.1.  Lata piesaiste pie SDR valūtu groza    10
3.  Monetārā politika    12
4.  Faktori, kas ietekmējuši lata stabilitāti    14
4.1.  Banku krīze 1995. gadā    14
4.2.  Krievijas krīze 1998. gadā    15
4.3.  Latvija ceļā uz iestāšanās eiro zonā    16
5.  Lata devalvāciju rosinošie faktori    18
5.1.  Iespējamais lata devalvācijas iemesls - inflācija Latvijā    18
5.2.  IKP straujais pieaugums    18
5.3.  Darbaspēka emigrācija    19
5.4.  Lata devalvācijas iespējamās sekas    20
5.5.  Lata devalvācija nav risinājums    21
6.  Anketu analīze    23
  Secinājumi    25
  Izmantotā literatūra    26
  Anotācija    29
  Annotation    30
  Pielikums    31
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Cilvēki jau senā pagātnē bija spiesti meklēt preci, kas būtu ekvivalents pirkšanas un pārdošanas procesā. Piemēram, senais mednieks nevarēja iztikt bez šķēpa, loka un bultu galiem, tāpēc vajadzēja atdot zvērādu, kas bija iegūta medījot, lai varētu iegūt nepieciešamos ieročus. Tā bija visvienkāršākā naturālā maiņa jeb barters, kad vienu lietu maina pret citu. Tomēr šāda maiņa bija diezgan apgrūtinoša un neērta. Pamazām par sabiedrībā vispāratzītiem pastarpinātās maiņas līdzekļiem kļuva īpašas preces, pret kurām varēja iemainīt jebkuru mantu. Tās kļuva par vispārēju ekvivalentu jeb līdzvērtīguma apliecinājumu. Šos priekšmetus dēvē par primitīvo naudu jeb prečnaudu - visi agrīnie naudas veidi (pārtika, rotas, ādas, darbarīki, gliemežvāki). Latvijas teritorijas iedzīvotāji kā prečnaudu izmantoja apstrādātu dzintaru, kažokādas, jēlādas, mainot šos izstrādājumus pret slānekli vai metāla priekšmetiem. Visas šīs lietas pārsvarā tika lietotas ikdienā patēriņam vai kā sadzīves priekšmeti, bet prečnaudas nozīmē tas noderēja kā vispārējs ekvivalents. Cilvēki bija izmēģinājuši dažādus naudas veidus, līdz palika pie metāla naudas, kas nebojājas, cilvēkiem to pārvadājot vai uzglabājot, aizņem maz vietas un ir viegli un precīzi sadalāma sīkākās daļās. Līdz pat mūsdienām šis maiņas process jeb barters ir saglabājies, prečnaudas vietā tagad ir naudas zīmes un monētas.
Nauda ir tā lieta, bez kuras mūsdienās neviens cilvēks nevar iztikt, jo daudzu gadsimtu gaitā nauda ir kļuvusi par īpašu preci, kas tiek uzskatīta par vispārēju vērtības mēru citām precēm. Nauda vienmēr un visur ir finanšu sistēmas pamats, tāpēc es izvēlējos šo tēmu, lai noskaidrotu, cik stabils lats ir pašlaik, jo šodienas problēma - lata vērtība krītas.
Šī tēma ir aktuāla gandrīz visiem Latvijas iedzīvotājiem, jo no lata stabilitātes ir atkarīgs no iedzīvotāju pirktspējas, t.i. preču un piedāvājumu daudzums, kurus varēs iegādāties. Lata stabilitāte ir ļoti cieši saistīta arī ar inflāciju. Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā, viens no noteikumiem bija, ka jaunajām dalībvalstīm jāpievienojas eiro zonai. Pašlaik Latvijā eiro ieviešanas laiks nav īsti skaidrs, jo sākotnēji paredzēja ieviest eiro lata vietā 2008. gadā, bet tagad plāno ne agrāk kā 2012. gadā augstās inflācijas dēļ Latvijā. Tāpēc, uzsākot šo darbu, tika izvirzīta hipotēze - ‘‘Lata devalvācija nav risinājums lata stabilizēšanai.”
Pētot šo darbu, tiks izmantotas šādas metodes: literatūras analizēšana, anketēšana, aptaujājot cilvēkus, kāds ir viņu viedoklis par lata stabilitāti - vai izjūt lata nestabilitāti, vai izdevīgāk jau tagad algas saņemt eiro valūtā, un no kā nākas Latvijas ļaudīm atteikties, lai iegādātos kādu citu preci.
Galvenais darba mērķis būs noskaidrot, kādi faktori ir ietekmējuši lata stabilitāti dažādos laika periodos.
Zinātniski pētnieciskā darba sasniedzamais rezultāts būs noskaidrot lata stabilitāti un iespējamos riskus, kas varētu apdraudēt cilvēkus, lai varētu jau plānot dažādu lielu pirkumu iespējamību vai neiespējamību.
Šo darbu varēs izmantot skolēni, kuri vēlēsies uzzināt vairāk par lata attīstības vēsturi un Latvijas Bankas funkcijām attiecībā uz lata stabilitāti.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties