Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:287503
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.07.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lasītprasmju veidošanas mērķi un uzdevumi.
Pirmsskolas izglītības programmas mērķis ir attīstīt katra bērna individualitātes veidošanu, garīgo, fizisko un sociālo attīstību, veselības nostiprināšanu, ņemot vērā nacionālo identitāti un „Es” apziņu, kas balstīta uz savas rīcības, darbības, jūtu, vēlmju un interešu apzināšanu, uz savu spēju izpausmi aktīvā darbībā sagatavojot bērnu pamatizglītības uzsākšanai skolā.
Lasītmācības pamatuzdevums ir attīstīt bērniem valodas un fonemātisko dzirdi, iemācīt skaidri un apzināti lasīt. Lasītmācība ir saistīta ar bērnu runas attīstīšanu un sākotnējo priekšstatu veidošanu par valodu un tās struktūras pamatelementiem.
Lasīt mācīšanas uzdevums ir atklāt bērniem vārdu un skaņu formu, iepazīstināt ar vārda fonētisko uzbūvi. Tradicionālā lasīt mācīšanas metode veido tendenci skaņas uzskatīt par burtu nosaukumiem.
Bērns, kurš sāk mācīties lasīt, nonāk abstrakto zīmju pasaulē. Burti paši par sevi nav nekas, tie tikai kaut ko apzīmē, tās līnijas, ko pieņēmuši pieaugušie. Šis pagrieziens bērna apziņā ir daudz grūtāks, nekā mēs pieaugušie iedomājamies, jo bērns vēl dzīvo tēlu pasaulē. Bērns attīstības ceļā vecumā no 6-10 gadiem sasniedz kalngalu tēlainā domāšanā. Šis domāšanas veids pāraug interesē, kā arī spējā operēt ar abstraktiem jēdzieniem. Bērna vajadzība pēc tēliem nav piepildāma.
Pāreju uz abstrakto zīmju pasauli bērnam var atvieglināt, ja jau pašā sākumā burtu un skaņu mācīšanas procesā ieviešam izvēlētus tēlus, kas ir bērnam saprotami. Tas ir atkarīgs no pieaugušā, cik interesanti un dažādi bērnu iepazīstina ar tēliem, ar ķermeņa kustībām, izrunājot attiecīgo skaņu, attēlojot burtu, zīmējot dažādus zīmējumus par katru burtiņu.
Ļoti svarīgi šajā mācību procesā ievērot katra bērna individualitāti. Viņam jādod tikai konkrēts uzdevums, jo citi bērni var ilgi sēdēt un ar patiku mierīgi un pacietīgi zīmēt gan zīmējumus, kas saistīti ar burtu, gan pašu burtu. Savukārt citi bērni ir vēl neveikli darba laikā. Tad skolotājam jāiegulda liels darbs, lai viņu mācītu tik vienkāršai lietai, kā izlietot visu papīra lapu. Tikai pamazām bērni viens pēc otra sāk saprast, kā vajag darboties, izjūt radošā darba prieku, jo prieku un pārliecību var sasniegt darbība, kuru bērns veic droši zinot tās tehnoloģiju.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties