Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:142556
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads   
2.  Norādīšana uz Sauli   
  Dienas stundas, nakts stundas   
3.  Senie kalendāri   
4.  Senie pulksteņi   
5.  Pulksteņu attīstība   
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Kā mēs mērītu laiku bez pulksteņa? Mēz zinām, ka Saule lec un riet. Vai mēs varam pateikt, cik ir pulkstenis, skatoties uz sauli? Senatnē cilvēki paļāvās tikai uz Sauli vai Mēnesi. Mēs izmantojam daudz attīstītākas metodes.
Mūsdienās ir svarīgi zināt pareizu laiku. Tik daudz cilvēku ir atkarīgi no laika, jo tam ir liela nozīme viņu ikdienas biznesā. Industrializētajai sabiedrības daļai ir nepieciešams precīzs laiks, lai tā funkcionētu precīzi. Vai uz Zemes visi dzīvo šādā sabiedrībā? Nē, dažās vietās uz Zemes cilvēki dzīvo gandrīz tāpat, kā pirms tūkstošiem gadu. Pat mūsu industrializētā sabiedrība ir salīdzinoši jauna salīdzinājumā ar lielāko daļu cilvēces eksistences. Tikai pirms pāris simtiem gadu precīza laika zināšana nebija tik svarīga. Bet bija noderīgi zināt, cik ir pulkstenis.

Norādīšana uz Sauli

Iespējams, vieglākais veids, kā pateikt laiku ir zināt Saules ceļu pāri debesīm un cik daudz laika paiet līdz Saule šķērso debesis. Kur uz Zemes ir visvieglāk izmantot šo metodi? Ja Saule paceļas augstu pie debesīm un tās ceļš nemainās no sezonas uz sezonu, tad ir diezgan viegli noteikt laiku pēc Saules pozīcijas. Šādu metodi vislabāk var izmantot uz ekvatora. Ne tik attīstītās tautas, kas dzīvo Saulgriežu lokā izmantoja šo laika skaitīšanas metodi vēl šajā gadsimtā. Daudzas Afrikāņu tautas kā Vaporogo un Vagogo norāda laiku debesīs, skatoties uz Sauli. Šāds laika skaitīšanas veids pastāv arī citur pasaulē.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties