Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:558381
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Izglītības sistēma Latvijā    4
2.  Mērķauditorija un programmas kvalifikācijas paaugstināšanai    6
3.  Ekonomiskā sistēma un iespējamie risinājumi    12
  Secinājumi    15
  Izmantotā literatūra    17
Darba fragmentsAizvērt

Šis temats ”Kvalifikācijas paaugstināšanas problēmas” studiju kursā „Izglītības filozofija”, mani piesaistīja savas aktualitātes dēļ, jo šobrīd valstī risināti daudzi svarīgi izglītības un nodarbinātības jautājumi, sakarā ar darbaspēka aizplūšanu uz Īriju un kvalificētu speciālistu iztrūkumu Latvijā.
Ievadā tiek izvirzīts mērķis aplūkot izglītības sistēmu Latvijā, noteikt un apskatīt kvalifikācijas paaugstināšanas mērķauditoriju, galvenās problēmas un rast tām zināmus risinājuma priekšlikumus.
XXI gadsimta apzīmējumos gandrīz vienmēr figurē vārds izglītība. Tiek rakstīts par zināšanu balstītu ekonomiku, mūžizglītības laikmetu, izglītības prioritāti, cilvēkkapitāla un sociālā kapitāla nozīmi šajā gadsimtā utt. Tas viss pievērš arvien lielāku uzmanību situācijai izglītības laukā, galvenajām problēmām tās attīstībā un arī iespējamajiem problēmu risināšanas ceļiem.
Profesionālā izglītība šobrīd ir viens no svarīgākajiem valsts ekonomisko attīstību ietekmējošiem faktoriem un tieši tas nosaka nepieciešamību veicināt sociālo dialogu un aizvien vairāk iesaistīt sociālos partnerus profesionālās izglītības jautājumu risināšanā, veidot trīspusējas konsultācijas. Šāda sadarbība ir uzsākta un tai ir labas perspektīvas. Īpaša nozīme ir trīspusējām konsultatīvajām padomēm rajonos un pilsētās, kur tās risina dotajā teritorijā aktuālus jautājumus, piemēram, nodarbinātības problēmas. 1
Pārejot uz brīvā tirgus ekonomiku, ir jāmainās arī profesionālās izglītības sistēmai valstī, tai jāspēj elastīgi reaģēt uz darba tirgus prasībām un vajadzībām. Diemžēl uzņēmējdarbības attīstība un ekonomiskā situācija kopumā, ir stipri apsteigušas profesionālās izglītības reformas gaitu, radot plaisu starp darba tirgus pieprasījumu un profesionālās izglītības iespējām to nodrošināt. Valstī ir izveidojusies situācija, kad profesionālajai izglītībai ir jākļūst par brīvā tirgus ekonomikas sastāvdaļu. (turpat)
Latvijā darbs ir zemāk atalgots nekā Igaunijā un Lietuvā. Arī skolotāju un augstskolu mācībspēku stāvoklis nav labāks. Pēdējo gadu laikā ir samazinājies izglītības sistēmā nodarbināto skaits. Zemā atalgojuma dēļ nenotiek paaudžu maiņa ne izglītībā, ne zinātnē. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties