Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:437052
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS. Kultūrvēsturiskā aina Latvijā 2.pausaules kara laikā   
1.)  Helmars Rudzītis   
2.)  „Grāmatu draugs”   
3.)  Bellacord electro   
Darba fragmentsAizvērt

No 1940.gada līdz 1945.gadam Latviju skāra 2.pasaules kara notikumi. Divas ietekmīgākās lielvalstis – Vācija un Krievija nepārtraukti cīnījās par varu Latvijā.
No 1940.gada līdz 1941.gadam Latvija atradās PSRS okupācijas varā. Tūdaļ pēc Latvijas okupācijas 1940.gada jūnijā aizsākās plaša nacionalizācijas kampaņa, kurai tika pakļautas rūpnīcas, bankas, dzīvojamie nami, zeme, dažādi uzņēmumu. Kā vienus no pirmajiem nacionalizēja grāmatu apgādus. Visus apgādus apvienoja vienā apgādā VAAP – valsts apgādniecību un poligrāfisko uzņēmumu pārvalde.
PSRS okupācijas laikā viskrasākās pārmaiņas tika ieviestas izglītības sistēmā. Skolās tika aizliegta ticības mācība, Latvijas universitātē tika slēgtas abas teoloģijas fakultātes. Latvijas vēstures vietā sāka mācīt Padomju savienības vēsturi. Skolās jau no trešās klases sāka mācīt krievu valodu. Tika aizliegtas skautu, gaidu, mazpulku un studentu organizācijas. To vietā izveidoja pionieru un komjauniešu organizācijas.
Teātros aizvien vairāk iestudēja krievu padomju autoru lugas. Nacionālais teātris tika pārdēvēts par LPSR drāmas teātri. Darbību uzsāka leļļu teātris. Krievu okupācijas laikā izveidojās komponistu savienība. Tajā laikā tapa Jēkaba Mediņa un Jāņa Ivanova simfoniskās mūzikas darbi.
1941.gada jūnijā Latvijā ienāca Vācu karaspēks. Hitleriskā okupācija ilgst līdz pat Vācijas kapitulācijai. Lielākā daļa no uzņēmumiem tika privatizēti – atdoti atpakaļ uzņēmumiem.
Neskatoties uz Baigā gada latviešu inteliģences izvešanu un vācu okupantu centieniem apspiest latviešu kultūru, latviešu mākslinieki turpināja savu darbību. Aktīvi darbojās atjaunotās grāmatu izdevniecības. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1129428
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties