Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:928482
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Humānisti Frančesko Petrarka, Džovanni Bokačo    1
2.  Humānists Dante Aligjeri    2
3.  Florences meistars Filipo Brunelleski    3
4.  Stājglezniecība. A. Mantenja ‘’Mirušais Kristus”    5
5.  Monumentālā skulptūra. Mikelandželo skulptūra ‘’Dāvids”    5
6.  Albrehta Dīrera ieguldījums pasaules kultūrā    6
7.  Leonardo da Vinči ieguldījums pasaules kultūrā    7
8.  Rafaela Santi ieguldījums pasaules kultūrā    8
9.  Viljama Šekspīra ieguldījums pasaules kultūrā    9
10.  Manierisms. El Greko daiļrade    10
11.  Baroks arhitektūrā    10
12.  Rokoko. Arhitektūra un glezniecība    14
Darba fragmentsAizvērt

1. Frančesko Petrarka (1304 – 1374) – pazīstams literāts un humānists, par kultūras cilvēka pienākumu uzskatīja kalpošanu daiļumam. Viņu var saukt par Eiropas pirmo renesanses dzejnieku – Torkvato Tasso, Pjēra de Ronsāra un Viljama Šekspīra skolotāju. Petrarka turpināja Dantes Aligjēri tradīciju: rakstīja nevis latīņu, bet itāļu valodā. Petrarka, būdams priesteris, tomēr garīgi jūsmojis par sievietes daiļumu (platoniskā mīlestība). Kādā saulainā rītā viņš ieraudzījis baznīcā skaistu sievieti, iemīlējies viņā no pirmā acu uzmetiena (līdzīgi kā viduslaiku bruņinieki). Ar Lauras vārdu šī sieviete ir padarīta nemirstīga Petrarkas sonetos. Tajos apvienojas maigu ilgu, sapņu pilnā viduslaiku lirika ar saulainās Itālijas dabas izraisītām emocijām un renesansei raksturīgo cilvēka apjūsmošanu. Petrarkas dzejā varam atrast sirds un prāta, reālās un ideālās pasaules nesaskaņas.
1341. gadā Petrarka Romā tiek kronēts ar lauru vainagu (lauru vainags Senajā Grieķijā bija uzvaras balva. Kopš tā laika sacensību uzvarētājus sauc par laureātiem). Petrarka ir izjutis lielu prieku par šo vainagu (no šejienes arī atskaņu spēles ar Lauras vārdu). Lauru vainags viņam licies vērtīgāks par slavu, kas gūta bruņinieku cīņā ar zobenu, kas bija viduslaiku slavas ideāls.
Džovanni Bokačo (1313 – 1375) dzīvoja laikā, kad 1348. gadā Eiropu piemeklēja mēra epidēmija . Mēri uztvēra kā Dieva sodu. Cilvēki mira tik lielā skaitā, ka nebija, kas tos apbedī. Dantes tēlotās elles mocības likās nieks salīdzinot ar melnās nāves trakošanu. Savā darbā Dekamerons Bokačo tēlo 10 jaunus aristokrātus: 3 vīriešus un 7 sievietes, kas mēra laikā patvērušies no melnās nāves kādā lauku villā. Tur viņi pavada laiku, desmit dienās izstāstot cits citam 100 jautrus, nopietnus, pacilājošus, bet galvenokārt satīriskus un pikantus gadījumus. Tā literatūrā izveidojas noveļu žanrs, bet Dekamerons kļūst par klasisku noveļu krājuma paraugu. Vairākās novelēs tēloti garīdznieku un mūku netikumi un cilvēciskās vājības, izsmieta muļķība un iedomība,cildināta augstsirdība un asprātība.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties