Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:102711
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Izglītība    4
3.  Baznīca un kloesterdzīve    5
4.  Livonijas pilsētas    7
5.  Hanzas kultūra Livonijā    9
6.  Izmantotā literatūra    10
7.  Pielikumi    11
Darba fragmentsAizvērt

5. Hanzas kultūra Livonijā
Hanzas sākumi vērojami jau 12. gs. atsevišķu Vācijas pilsētu tirgotāju kopējos braucienos uz citām zemēm, kur viņi izveidoja savas sētas. Hanzu veidoja lejasvācu trigotāji, 70 lielas un 100-130 mazas pilsētas. Tomēr tirgotaji varēja nākt arī no apmetnēm, kurām nebija pilsētu tiesības. Hanzai, pirmkārt, bija tirdznieciski un saimnieciski mērķi, kas bija tas rašanās cēlonis, otrkārt, kopš 14. gs. aizvien lielākā mērā centās atbalstīt cita citu cīņā pret dižciltīgo tīkojumiem sagrābt varu tajās.
Teritorija, kurā dzīvoja Hanzas tirgotāji un bija izvietotas Hanzas pilsētas, pletās no Zeiderzē līča rietumos līdz pat Igaunijai un Livonijai austrumos un no Visbijas (14.gs. – Stokholma) ziemeļos līdz pat līnijai Ķelne-Erfurte-Breslava (Vroclava)-Krakova dienvidos . Tomēr ne visas šī reģiona pilsētas piederēja pie Hanzas: Vācijas ziemeļos Emdene, visas Šlēsvigas-Holšteinas pilsētas, izņemot Ķīli un Šverīni, bet austrumos, piemēram, Mēmeli (Klaipēda), Vīborgu un Narvu. Piecsimts gadu ilgajā laika periodā aptuveni no 1150.g. līdz 1700.g. Eiropas politiskajā un saimnieciskajā sistēmā norisinājās būtiskas izmaiņas, kuru ietvaros Hanzas tirgotāji mēģināja īstenot savus mērķus. Lai sekmīgi saimniekotu, tirgotājiem un pilsētām savas tirdznieciskās un politiskās apvienības forma nebija statiska, bet gan atbilstoša katra konkrētā laikmeta tiesiskajām, sabiedriskajām un ekonomiskajām struktūrām, kā arī konkrēto pilsētu un to tāltirdzniecības nozīmei.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties