Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:597016
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.06.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Krusta karu iemesli    3
  Krusta karu gaitas    4
  Krusta karu sekas    8
  Kartes    9
  Vēsturiskās personības    10
  Hronoloģija    11
  Jēdzieni    12
Darba fragmentsAizvērt

Krusta karu sekas
Ideja rīkot krusta karagājienus bija palīdzējusi pāvesta mo¬narhijai uzplaukt, un tieši tāpat tā pāvesta monarhijai palīdzēja iet bojā. Jājautā, vai krusta kariem bija arī kāda cita praktiska nozīme? No vienas puses, jāatzīst, ka teju neiespējamā uzvara Pirmajā krusta karā lielā mērā cēla viduslaiku eiropiešu pašap¬ziņu. Gadsimtiem ilgi Rietumeiropa bija mitusi islama pasaules ēnā, bet tagad rietumnieku karaspēks bija spējis aizsoļot līdz is-lama pasaules pašam viducim un kāroto balvu paņemt it kā kailām rokām. Pateicoties tik dramatiskajai uzvarai, divpadsmi¬tais gadsimts vēsturē iegājis kā pāri malām kūsājoša dzīvesprie¬ka un optimisma pilns laikmets. Rietumu kristiešiem patiesi va¬rēja šķist, ka viņu pusē nostājies pats Dievs un tagad iespējams īstenot gandrīz pilnīgi visu. Krusta kari paplašināja arī rietum¬nieku garīgo apvārsni. Daži rietumnieki Svētajā zemē pat pa-pū¬lējās apgūt arābu valodu, kā arī savās interesēs izmantot no¬teiktus musulmaņu institū-tus vai idejas (auglīgākā kultūras ap¬maiņa starp kristiešiem un musulmaņiem noritēja Spānijā un Sicīlijā), tomēr arī tie krustneši, kas mēroja garu ceļu cauri sve¬šām zemēm, mājās atgriezās ar nenovērtējamu garīgu bagāžu. Krusta kari arī veicināja interesi par senāk nepazīstamajām greznumprecēm un ar bagātīgu sižetu klāstu apgādāja mutvārdu folkloru un literatūru.
No ekonomikas viedokļa raugoties, uzvara Pirmajā krusta karā uz Vidusjūras aus-trumu reģionu pavēra ceļu Rietumu tirdzniecībai. Šajā apgabalā ar sevišķu rosību izcē-lās Itālijas pil¬sētas Venēcija un Dženova, tādējādi veicinādamas labklājības līmeņa pa-augstināšanos visā Rietumu pasaulē. Tā kā radās ne¬pieciešamība slēgt finansiālus darī-jumus ar ģeogrāfiski visai attāliem partneriem, praksē tika izmēģinātas pirmās banku ope¬rācijas. Ja runājam par politiku, tad garīdzniecības aplikšana ar krusta karu vajadzī-bām domāto nodokli izrādījās ne vien priekš¬rocība, ko sev par labu nekavējās izmantot Rietumu monarhi¬jas, bet veicināja arīdzan nodokļu politikas attīstību nacionālo valstu robežās. Vēl vairāk - naudas un materiālo līdzekļu vāk¬šana karaļa krusta kara gaitu fi-nansēšanai, organizēta valsts mē¬rogā, bija vērā ņemams stimuls topošo nacionālo valstu admi¬nistratīvā aparāta attīstībai.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1323238
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties