Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Krimināltiesību humanizācija un nāves soda pielietošanas samazināšana 20.gadsimta pirmajā pusē

     

    Referāts7 Tiesības

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:528231
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Citu valstu krimināltiesību pārzināšana ir svarīga vismaz trīs iemeslu dēļ – pirmkārt, atrodoties vienā ģeogrāfiskajā telpā, mūsu tiesību aizsardzības institūcijām aktīvi jāsadarbojas, lai efektīvi cīnītos pret noziedzību un novērstu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Zināšanas par līdzīgo un atšķirīgo krimināltiesībās tādu sadarbību atvieglo un padara efektīvāku; otrkārt, citu valstu normatīvajos aktos paredzētās juridiskās konstrukcijas var palīdzēt attīstīt mūsu krimināltiesības, novērst nepilnības un radīt jaunus tiesību institūtus, kas efektīvāk aizsargās sabiedriskās attiecības; treškārt, informācija par ārvalstu kriminālajiem tiesību aktiem ir arī svarīga mūsu valsts pilsoņiem, kas ceļo pa ārzemēm un, nebūdami informēti par ārvalstu tiesību aktu īpatnībām, var izdarīt noziedzīgus nodarījumus, pat neapzinoties to.
Rezumējot iepriekš teikto autors uzskata, lai pilnvērtīgi ieviestu Starptautiskās krimināltiesas Statūtus, lielākā daļa Eiropas valstu izstrādāja grozījumus ne tikai nacionālajos krimināltiesību un kriminālprocesuālo tiesību aktos, bet arī konstitūcijās. Latvijas krimināltiesību un kriminālprocesuālo tiesību zinātne ir veidojusies galvenokārt uz paražu tiesību un Krievijas tiesību aktu bāzes, taču šīs zinātnes attīstību ir ietekmējusi arī Vācijas, Zviedrijas, Polijas un citu valstu likumdošanas prakse.
Latvijas likumdošanas process diemžēl bieži vien ir sasteigts un nepārdomāts, kā piemēru autors vēlas minēt kriminālsoda humanizāciju attiecībā uz dzimumnoziegumiem. Kas autora prāt ir ļoti pretrunīgs precedents.
No vienas puses, likumdevēja vēlme sakārtot normatīvo aktu bāzi ir vērtējama atzinīgi, taču, no otras puses, pārāk bieža likuma maiņa neveicina tiesiski stabilas, paredzamas un saprotamas kārtības izveidošanos.
Analizējot normatīvo aktu projektu anotācijas krimināltiesību un kriminālprocesuālo tiesību jomā, atzinīgi vērtējams tas apstāklis, ka šo normatīvo aktu projektu izstrādē tiek iesaistīti dažādu iestāžu un institūciju pārstāvji. Tomēr vienlaicīgi jāatzīst, ka diemžēl Latvijas tiesu prakse par ierosmi likuma grozījumiem kalpo salīdzinoši maz.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1250287
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties