Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:568799
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Noziedzīgā nodarījumā var iz­dalīt divas puses - vainīgā intelektuālo un gribas pusi, kas izpaužas lēmuma pieņemšanā par noteikta mērķa sasniegšanu, par paņēmie­niem un līdzekļiem, kā tas sasniedzams, un reālo izpildījumu, kas re­alizējams ar noteiktu darbību vai atturoties no tās. Reālo izpildījumu, kas izpaužas kā apzināta prettiesiska darbība vai bezdarbība, kā arī noziedzīga nodarī­juma izdarīšanas veidu, apstākļus, vietu, laiku, radīto kaitējumu, cēloņ­sakarību, ir pieņemts dēvēt par noziedzīga nodarījuma objektīvo pusi.
Ar noziedzīga nodarījuma objektīvo pusi jāsaprot kaitīgā nodarījuma ārējās izpausmes pazīmju kopums, kas tiek realizēts kā prettiesiska uzvedība darbības vai bezdarbības veidā un rada kaitējumu ar Krimināllikumu aizsargātām interesēm vai rada šāda kaitējuma nodarīšanas reālas briesmas.
Nozieguma objektīvā puse ir sabiedriski bīstamā nodarījuma ārējā izpausme, vai citiem vārdiem sakot - personas uzvedības ārējā izpausme, kas var radīt vai rada izmaiņas ārējā pasaulē. Noziedzīga nodarījuma objektīvās pu­ses pazīmes vispilnīgāk atklāj nodarījuma saturu un seku kaitīgumu ar likumu aizsargātām interesēm. Katra darbība vai bezdarbība ārējā pasaulē realizējas noteiktā vei­dā, tāpēc viens no svarīgākajiem apstākļiem, ko satur noziedzīga no­darījuma sastāva objektīvās puses pazīmes, ir prettiesiskās darbības vai bezdarbības veids, kādā apzināti un atbilstoši vainīgā gribai tas tiek izpildīts.
Krimināllikuma sevišķās daļas normās likumdevējs kā noziedzīga nodarījuma sastāva objektīvās puses pazīmi bieži vien ietvēris ne tikai darbību vai bezdarbību, bet arī kaitīgās sekas, kas iestājušās darbības vai bezdarbības realizēšanas rezultātā, saistot šo apstākli ar pabeigta noziedzīga nodarījuma jēdzienu (nodarījuma materiālos sastāvos). Tātad arī noziedzīga nodarījuma sastāvos paredzētās kaitīgās sekas ietilpst nodarījuma objektīvajā pusē.
Par to, vai kaitīgas sekas noziedzīga nodarījuma sastāva objektī­vajā pusē ietvertas kā obligāta pazīme, parasti liecina un to apstiprina tieši darbības vai bezdarbības kaitīguma smaguma pakāpe.
Likumdevējs bieži vien jau noziedzīga nodarījuma pamatsastāva objektīvajā pusē, norādot uz darbību vai bezdarbību kā obligātu no­ziedzīgā nodarījuma sastāva objektīvās puses pazīmi, ietver tajā arī kaitīgās sekas.
Tādos gadījumos, kad noziedzīga nodarījuma sastāva objektīvajā pusē ietvertas arī kaitīgās sekas, obligāti jāpastāv cēloņsakarībai starp prettiesisko darbību vai bezdarbību un krimināltiesiskajā normā paredzētajām sekām, un šī cēloņsakarība ir jākonstatē, lai būtu pamats personas saukšanai pie kriminālatbildības par konkrētu noziedzīgu nodarījumu. Noziedzīga nodarījuma sastāva objektīvajai pusei ir noteicoša lo­ma noziedzīga nodarījuma kvalifikācijas procesā, tāpēc krimināltiesis­kās normās noziedzīga nodarījuma sastāva izklāstā likumdevējs galve­nokārt un vispilnīgāk ietvēris nodarījuma ārējās pazīmes, kādas konsta­tējamas reālajā dzīvē.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1184231
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties