Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:593582
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  I e v a d s    5
2.  Dievmātes Uspeņijas baznīca Kijevā    5
3.  Spasa- Preobraženskas baznīca Čerņigovā    5
4.  Svētās Sofijas katedrāle Kijevā    6
5.  Krustveida kupola baznīcu uzbūve    7
6.  Paraskevas Piektdienas baznīca Čerņigovā    8
7.  Novgorodas arhitektūra 11.gs.    8
  Sofijas katedrāle Novgorodā    9
8.  Jura klostera Georga katedrāle    9
9.  Novgorodas mazās baznīcas.Arhitektūras stils 14.-15.gs.    10
10.  Baltakmens monumentālā celtniecība Vladimirā- Suzdaļā    12
  Sv.Borisa un Gļeba baznīca Kidekšā    13
11.  Spasa - Preobraženskas baznīca Pereslavļā- Zaļeskā    13
12.  Arhitektūra Vladimirā un Bogoļjubovā    14
  Uspeņijas katedrāle    15
13.  Pokrova baznīca Nerlā    15
14.  Dmitrija katedrāle Vladimirā    16
15.  Georgija baznīca Juŗjeva – Poļskā    17
Darba fragmentsAizvērt

9.gs. otrajā pusē Austrumeiropā izveidojās Senkrievu valsts, kur iedzīvotāju
pamatnodarbošanās bija zemkopība. Gan kultūras, gan sociāli ekonomisko apstākļu ziņā valsts rajonos situācija bija dažāda. Piedņepra un Novgorodas apgabals attīstījās straujāk. Arī senās Krievijas kultūra attīstījās nevienmērīgi, taču bija arī zināmas kopīgas kultūras iezīmes .Galvenā - tuvība ar skitu kultūras tradīcijām, bet vēlāk ar seno slāvu ciltīm. Senkrievu valsts augstais kultūras līmenis lielā mērā saistīts ar austrumslāvu kultūru. Senkrievu kultūra lika pamatus turpmākajai baltkrievu, krievu un ukraiņu kultūrai.
988.gadā kņazs Vladimirs sūtīja savus sūtņus uz Cargradu pie kņaziem Vasilija un Konstantīna ar lūgumu dot māsu kņazieni Annu viņam par sievu. Cargradas kņazu ģimene bija kristīta un «pagānu» Vladimiram Annu sākumā atteica, taču vēlāk Vladimirs un Anna devusies uz Korsunu, kur Vladimirs kristīts un pēc tam abi tikuši salaulāti.
Kņazs Vladimirs «ieveda» Kijevas Krievzemi Eiropas kristīto zemju skaitā.Pareizticība tika ieviesta, balstoties uz Bizantijas tradīciju, kas savukārt lielā mērā balstījās uz antīko kultūru- Bizantijas skolās mācīja Homēru, Platonu, Aristoteli.
Krievijas māksla viduslaikos sākot ar 10.gs. nesaraujami saistīta ar Baznīcu un kristīgo ticību, kuru krievu tauta līdz ar saviem bizantijas skolotājiem nosauca par p a r i e z t i c ī b u.
Pirmā pilsēta Krievijā, pieņēmusī kristību, kļuva KIJEVA. Pirmsākumi jaunajai vēsturei un jaunajai mākslai krievu zemēs aizsākās 10.gs.beigās lielkņaza Vladimira Svjatoslaviča valdīšanas laikā. Senākā krievu hronika, kas saucas «Povjestj vremennih let” (Vēstījums par izgājušiem gadiem), saglabāja leģendu par to , kā Vladimirs «pār baudīja ticības»,vēlēdamies pagānisma vietā iegūt Krievijai citu reliģiju. Kņaza sūtņi pabija kaimiņvalstīs,kur iepazinās ar dažādu reliģiju dievkalpojumiem .Pēc dievkalpojuma Bizantijas pareizticīgo dievnamā- Svētās Sofijas katedrālē Konstantino-
polē, tie teikuši:«Nezinām, debesīs vai uz zemes mēs bijām, jo nav virs zemes vairs tāda skaistuma, un mēs nezinām, kā izstāstīt par to, tikai zinām, ka tur Dievs ir kopā ar cilvēkiem, un viņu dievkalpojumi ir labāki kā visās citās zemēs. Mēs nevaram vien aizmirst tā skaistuma.»
Tieši šis s k a i s t u m a kā s v ē t u m a pārdzīvojums saglabāsies vēlāk katrā krievu svētbildē (i k o n ā) un kalpos par neapstrīdamu ideālu un neaizskaramu likumu katram īstenam radītājam: gan ikonu māksliniekam, gan grāmatu rakstītājam.
Apbrīnojami, cik daudz lielisku dievnamu, kas rotāti mozaīkām, freskām, un ikonām, bija uzcelti 11.gs. tik tikko kristītā zemē. Vladimira valsts reforma sekmēja strauju Krievzemes attīstību. No Bizantijas tika uzaicināti meistari celt akmens un mūra baznīcas. Tajā laikā grieķi- meistari, kā Krievzemē sauca visus bizantiešus, jo tie runājuši grieķu valodā, brauca uz Krieviju pat arteļiem, bet līdzās bizantiešu meistariem strādāja arī vietējie.





Taču arī pagāniskās Krievzemes kultūra netika aizmirsta , un apvienojumā ar jaunām vēsmām kultūrā radās savdabīga, neatkārtojama viduslaiku Kriezemes kultūra. Šī savdabība , pirmām kārtām, izpaudās estētiskajā, nevis filozofiskajā pasaules uztverē. Daiļrade un skaistuma izjūta pārņēma tās funkcijas, kuras citu zemju kultūrās veica abstraktā domāšana. Viena no raksturīgākajām kultūras izpausmēm bija reliģiozitāte . …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties