Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:204693
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Mazākumtautības un etnopolitika    3
2.  Etniskā situācija Latvijā    6
3.  Krievu minoritāte    8
3.1.  Krievu etniskās minoritātes statuss    8
3.2.  Valoda un izglītība    9
  Nobeigums    11
  Pielikums    12
  Bibliogrāfija    13
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Ja paraugāmies uz Latvijas iedzīvotāju etnisko sastāvu, diezin vai atrastos kāds, kas apstrīdētu tā multietnisko raksturu. Līdzās latviešiem un krieviem mūsu valstī dzīvo virkne dažādu nacionālo minoritāšu - baltkrievi, poļi, ukraiņi, čigāni u.c. Tajā pašā laikā patiesībā Latvijas sabiedrību veido divas lielas kopienas - latviešu un krievu.
Kāpēc ir svarīgi šobrīd runāt par krievu mazākumtautību? Valodu konflikts, kas pastāv starp latviešu valodā runājošo sabiedrības daļu un krievvalodīgajiem, draud pārvērsties etniskā konfliktā. Krievi vēsturiski Padomju Savienības laikā baudījuši pilnīgu kontroli pār Latvijā notiekošajiem procesiem un krievu valoda bija primārā valoda valstī. Iespējams, krievvalodīgie vēl joprojām nes līdz sev pagātnes pieredzi un līdz ar to izvirza pretenzijas par savas valodas nozīmīgu vietu Latvijas sabiedrībā notiekošajā.
Svarīgi ir definēt, kas ir mazākumtautība un apskatīt dažus Latvijas etnopolitikas aspektus. Darbā autore apskatīs krievu tautību kā etnisku minoritāti, kā arī tās galvenās problēmas – valodu konfliktu un izglītības reformu, - kas raksturo krievu mazākumtautību Latvijā.

1. Mazākumtautības un etnopolitika.
1993.gadā notikušajās Saeimas vēlēšanās vairāk nekā 80% balsu saņēma tās partijas, organizācijas un apvienības, kuras tā vai citādi aizstāvēja nacionālās valsts ideju (pret to nostājās “Līdztiesība”, “Saskaņa Latvijai”, Krievu nacionāldemokrāti un dažas maznozīmīgas grupas). Jaunās Latvijas valdības deklarācijā par tās iecerēto darbību bija formulēti valdības nacionālās politikas galvenie principi:
1. Vispusīga un tālejoša demogrāfiskā politika latviešu tautas nākotnes nodrošināšanai.
2. Mazākumtautību kultūras autonomijas atbalstīšana un veicināšana. Garantijas pilsoņiem, kuri piederīgi minoritātēm, ka netiks pieļauti nekādi viņu politisko un sociālo tiesību ierobežojumi.
3. Garantijas Latvijas iedzīvotājiem, kuri nav Latvijas pilsoņi, ka tiks ievērotas starptautiskajos aktos atzītās ārvalstnieku un bezvalstnieku tiesības. Atbalsts tām personām, kuras vēlēsies atgriezties savā dzimtenē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1119963
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties