Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:147496
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

18.gs. visa Latvijas teritorija pakāpeniski tika iekļauta Krievijas impērijā - vispirms Vidzeme ar Rīgu (1710;1921), tad Latgale (1772), visbeidzot Kurzeme un Zemgale (1795). Līdz ar to naudas apgrozībā tika ieviesti Krievijā oficiāli noteiktie maksāšanas līdzekļi.
Rīgas guberņas pievienošana Krievijai notika laikā, kad Krievijas impērijā nostabilizējās cara Pētera I ieviestā decimālā naudas sistēma, ko daļēji reformēja sakarā ar sudraba monētu raudzes un vara monētu svara pazemināšanos. Vidzemē un vēlāk arī Latgalē un Kurzemē secīgi parādījās apgrozībā Katrīnas I, Pētera II, Annas, Elizabetes un Katrīnas II valdīšanas laikā kaltās Krievijas monētas: zelta dubultčervonci un červonci, 10, 5, 2 un 1 rubļa nomināli, sudraba rubļi, pusrubļi un ceturtdaļrubļi un 20, 15, 10 un 5 kapeiku monētas; vara 5, 2 un 1 kapeikas monētas, kā arī vara dengas un poluškas. Sudraba saturs naudas sistēmas pamatvienība - rublī - 18.gs. pakāpeniski samazinājās. 1730.gadā notika mēģinājums reformēt naudas sistēmu, četrkāršojot vara monētu svaru un paaugstinot sudraba raudzi. Tika kaltas sudraba 1 rubļa monētas, poltiņiki (50 kapeiku) un griveņiki (10 kapeiku), kā arī vara dengas un poluškas. Katru gadu (1730-1769) tika kalti jau minētie sudraba rubļu nomināli, kā arī polupoltiņiki (25 kapeikas), kopš 1755.gada - pieckapeikas, bet kopš 1764.gada - arī 20 un 15 kapeiku nomināli. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties