Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:930737
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Desmit gadu laikā iekšzemes kopprodukts ir audzis rekordātrumā, proti, no 1992. gada 19 biljoniem rubļu līdz 9,041 bilj. rubļu 2001. gadā, t.i. saražotais galapordukts ir pieaudzis par 475.8 reizes. Iekšzemes kopprodukta palielināšanās par gandrīz 500 reizēm nebūt nenozīmē, ka visus šos gadus Krievijas Federācijas ekonomiskā aktivitāte ir bijusi ar augšupvirzošos tendenci. Nominālais iekšzemes kopprodukts, ko aprēķina summējot galapreču un pakalpojumu fiziskā apjoma reizinājumus fakstiskajās cenās konkrētā gadā, ietver informāciju par ražošanas apjoma un cenu izmaiņām. Ja nominālo iekšzemes kopproduktu salīdzina laika posmā no 1992. gadam līdz 2001. gadam, tad par fiziskā ražošanas apjoma izmaiņām datus iegūt nevar, jo cenām katru gadu pieaugot, nominālais iekšzemes kopprodukts var pieaugt uz patēriņa cenu izmaiņu rēķina pat tad, ja produkcijas izlaide ir samazinājusies. Piemēram, 1999. gadā patēriņu cenas pieauga par 85.68% attiecībā pret iepriekšējo gadu, bet nominālais IKP pieauga no 2,741 bilj. rubļu līdz 4,767 bilj. rubļu, kas ir par 1.8 reizēm vairāk. Tāpēc, salīdzināšanai izmanto reālo iekšzemes kopproduktu (skatīt 2.tabulu), ko aprēķina summējot galapreču un pakalpojumu fiziskā apjoma reizinājumu izvēlētā bāzes gada cenās.
Ekonomikai atrodoties iedobuma fāzē, produkcijas ražošanas apjoms ir viszemākais. Uzņēmumi cieš zaudējumus un daudzi ir spiesti bankrotēt, kā rezultātā pieaug bezdarba līmenis valstī. Iedzīvotāju un uzņēmēju izdevumi ir minimāli. Valdībai veicot noteiktus makroekonomiskos pasākumus, ekonomika pāriet uz kāpuma fāzi, kur ražošanas apjomi pieaug un bezdarba līmenis sarūk.
Kā redzams no datiem, reģistrētais bezdarbs ir mazāks par kopējo bezdarbu, kas ir saprotams, jo ne visi ekonomiski aktīvie iedzīvotāji, zaudējot darba vietu, piereģistrējas valsts nodarbinātības dienestā. Respektīvi, cilvēkam, kas tikko ir kļuvis par bezdarbnieku, sākumā vēl pastāv cerība tuvākā nākotnē atrast jaunu darba vietu.
Saskaņā ar Filipa līkni, pieaugot bezdarba līmenim ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vidū, inflācijas tempam (skatīt 5.tabulu) ir jāsamazinās un otrādi.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties