Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:489607
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    1
2.  Analīze    2
  1) 1998. – 1999. gads    2
  2) 2000. gads    3
  3) 2001. gads    6
  4) 2002. gads    9
  4) 2003. gads    9
  5) 2004. gads    11
3.  Secinājumi    14
Darba fragmentsAizvērt

Kredītprocentu un depozītprocentu mainīgums pēdējo gadu laikā ir bijis samērā svārstīgs. Tādēļ svarīgi būtu uzzināt iemeslus šo procentu kāpšanai vai krišanai, jo procentu likmju struktūra savā ziņā nodrošina mums vērtīgu informāciju par valsts ekonomiku kopumā. Procentu likmju struktūras maiņa arī ir kā vērtīgs informācijas avots par tirgus prognozēm attiecībā uz vairākiem svarīgiem makroekonomiskiem rādītājiem. Procentu likmju termiņstruktūra tiek izmantota informācijas iegūšanai par tirgus cerībām un kā uzņemējdarbības ciklu apsteidzošais indikators.
Līdz šim Latvijā finansu tirgus bija samērā vāji attīstīts, taču pēdējo gadu laikā, sekmīgi nostabilizējoties politiskajam un ekonomiskajam stāvoklim valstī, naudas tirgi ir ievērojami aktivizējošies.
Šajā darbā aplūkošu kredītprocentu izmaiņas Latvijā dažādos laika periodos, secināšu sekojošo izmaiņu cēloņus, identificēšu ar kredītprocentu svārstīgumu un kredītprocentiem saistītās problēmas un mēģināšu rast dažādus iespējamos risinājumus.
1996. gadā parādījās pirmie patēriņa kredīti, tie kļuva arvien populārāki, jo ļāva ātrākā laika posmā iegūt nepieciešamās preces un līdzekļus. Taču laika gaitā paši aktuālākie jautājumi šajā saiastībā bij par kredītprocentu lielumiem. Tā kā banku pieejamo resursu lielums saistīts ar depozītiem, tad kredītprocentu un depozītprocentu lielumi savā starpā ir cieši saistīti.
Šajā grafikā redzamas 1998. gada beigu krīzes sekas. 1998. gadā procentu likmes līdz Krievijas krīzei pakāpeniski samazinājās gan depozītiem, gan kredītiem. Šo procesu veicināja samērā zemais inflācijas līmenis un kredītriska samazināšanās, kā arī augošais kredītu piedāvājums. Relatīvi stabilākā politiskā un ekonomiskā vide Latvijā stimulēja īstermiņa kapitāla ieplūdi no Krievijas u.c. NVS valstīm. Sākoties Krievijas krīzei, nerezidenti no NVS valstīm izņēma naudu, lai to izlietotu radušos problēmu risināšanai. Tādēļ procentu limkēm nācās pieaugt,jo saruka bankās esošais naudas daudzums un tās vairs nespēja izsniegt tik daudz kredītus. Krievijas ekonomiskās krīzes ietekmē pieauga banku izsniegto kredītu likmes, un maksimumu tās sasniedza 1999. gada janvārī. Taču turpmākajos mēnešos tām bija tendence samazināties, un kopš jūlija tās, ar nelieliem izņēmumiem, ir zemākas nekā attiecīgajā periodā pirms gada. Uzņēmumu un privātpersonu noguldījumu apjoms līdz Krievijas krīzei stabili pieauga, 1997. gadā pat par gandrīz 50%. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1208033
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties