Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:808543
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    2
2.  Kredītiestāžu darbība    3
2.1.  Dibināšana    3
2.2.  Kredītiestādes un klienta attiecības    4
2.3.  Uzraudzība    4
2.4.  Kredītiestāzu saistību izpildes ierobežojumi    5
2.5.  Grāmatvedība un gada pārskats    5
3.  Kredītiestāžu veidi    7
3.1.  Nebanku finanšu institūcijas    7
3.2.  Centrāla banka    8
3.3.  Latvijas Banka Eiro zonā    10
4.  Komercbankas    12
4.1.  Komercbanku klasifikācija    12
4.2.  Komercbanku funkcijas    13
4.3.  Komercbanku operācijas    14
4.4.  Situācija banku sektorā    15
4.5.  Pāreja uz eiro    15
4.6.  Eiro ieviešanas izmaksas    16
5.  Izmantotās literatūras saraksts    17
Darba fragmentsAizvērt

4.5. Pāreja uz eiro
Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem. Lai novērstu nepamatotas cenu paaugstināšanas iespēju, tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem trīs mēnešus pirms un vēl pusgadu pēc eiro ieviešanas būs jānorāda preču cenas gan latos, gan eiro. Tas ļaus vieglāk sekot līdzi cenām. Par nepareizu cenu norādīšanu eiro tirgotājus vai pakalpojumu sniedzējus varēs saukt pie atbildības. Banku kreditēšanas u.c. līgumiem tiks izmantots t.s.līgumu nepārtrauktības princips, tādējādi spēkā esošos līgumus nevajadzēs grozīt vai aizstāt ar jauniem. Summas tiks automātiski pārrēķinātas eiro pēc pārejas kursa. Tas pats attiecas uz visiem citiem līgumiem, kas noslēgti starp privātpersonām, uzņēmumiem.
Latvijas Komercbanku asociācija norāda, ka plānotā pāreja uz eiro ir milzīgs projekts un izaicinājums. "Bankām un visam biznesam ir kritiski svarīgi jau laikus gūt pilnīgu skaidrību un pārliecību par to, ka eiro ieviešana notiks paredzētajā datumā un biznesa veiktie un vēl veicamie ieguldījumi pārejai uz eiro būs pamatoti un jēgpilni. Bankas ir viens no eiro ieviešanas stūrakmeņiem, un tās darīs visu iespējamo, lai pāreja uz eiro visiem klientiem notiktu viegli, ērti un saprotami. Tādēļ tās aicina cilvēkus maksimāli uzticēties bezskaidrai naudai un norēķinu kartēm, jo bezskaidrās naudas nomaiņa no latiem uz eiro būs visvienkāršākā un visērtākā," pastāstīja asociācijā [4].

4.6. Eiro ieviešanas izmaksas
Latvijai piecos gados ESM būs jāiemaksā 28 miljoni latu katrā gadā. Savukārt eiro ieviešanas izdevumi valsts sektoram aprēķināti 8,7 miljoni latu apmērā, tai skaitā izmaksas informācijas sistēmu pielāgošanai, skaidras naudas apmaiņas organizēšanai atsevišķās pasta nodaļās, eiro komunikācijai 1,4 miljoni latu, papildu drošības pasākumiem, kā arī nefinanšu sektora pasākumiem - profesionāliem semināriem, cenu monitoringam un cenu kontrolei. Tās būs vienreizējas izmaksas, turklāt izmaksas būs arī tad, ja lemtu iestāties eirozonā kādā vēlākā laikā. Privātajam biznesam būs savi izdevumi, piemēram, grāmatvedības uzskaites pielāgošana eiro, kases aparātu pārprogrammēšana, klientu informēšana. Atkarībā no uzņēmuma lieluma un darbības jomas izdevumi var būt mazāki vai lielāki. Citu valstu pieredze rāda, ka tie varētu būt 0,5% no IKP, jeb ~ 110-219 milj. Eiro [3].

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties