Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:347539
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Kas ir krāsa un kā tā veidojas    4
1.1.  Krāsu teorijas    4
1.1.1.  Krāsu teorijas pamats    5
1.1.2.  Krāsu teorijas vēsture    6
1.1.3.  Viena no krāsu teorijām    6
1.1.4.  Gētes krāsu teorija    7
1.2.  Krāsas mākslas darbos    8
1.3.  krāsu uztveres psiholoģija    8
1.4.  Krāsas interjerā    9
2.  Krāsu simboliskā nozīme    11
2.1.  Baltā krāsa    12
2.2.  Melnā krāsa    12
2.3.  Sarkanā krāsa    13
2.4.  Dzeltenā krāsa    13
2.5.  Zilā krāsa    14
2.6.  Zaļā krāsa    14
2.7.  Violetā krāsa    15
2.8.  Oranžā krāsa    15
2.9.  Brūnā un pelēkā krāsa    16
  Secinājumi    17
  Izmantotās literatūras saraksts    18
Darba fragmentsAizvērt

Pasaule ir krāsaina. Krāsa – tā ir atstarota gaisma. Krāsu valoda ir ļoti unikāla, un ir labi, ka var tajā ieskatīties un saulē mirdzošā rasas pilienā ieraudzīt varavīksni. Visapkārt mums ir krāsas, bet vai mēs esam padomājuši, kas vispār ir krāsas. No kurienes tad īsti rodas šis dabas estētiskās skaistums – krāsas, un kāpēc mēs varam tās redzēt? To ir pētījuši neskaitāmi dabaszinātnieki, fiziķi un teorētiķi, arī rakstnieki un filozofi. Paši ievērojamākie krāsu teoriju autori ir angļu dabaszinātnieks Izaks Ņūtons (1642-1727), kurš 1666. gadā uzkonstruēja pašu pirmo 7 krāsu apli, kā arī viņa darba turpinātājs daudzpusīgais domātājs, dzejnieks, dramaturgs, mākslas kritiķis, filozofs un zinātnieks Johans Volfgangs fon Gēte (1749-1832), kurš vadoties pēc saviem eksperimentiem, krāsas iegūstot caur prizmu, uzkonstruēja savu – 6 krāsu apli. Gadsimtu gaitā interese par krāsu uztveri palielinājās, tāpēc šajā laikā radās ļoti daudz un dažādu krāsu teoriju.
Krāsu lietojums ir cieši saistīts arī ar cilvēka emocionālajām izjūtām. Krāsas var priecēt, nobiedēt, uzmundrināt vai šokēt. Tās var arī palielināt cilvēka darbspējas, bet var arī tās nomākt. Visapkārt mums ir tik daudz krāsu, kas iedvesmo un uzrunā. Cilvēkus jau tālā senatnē ir interesējušas krāsas un to iedarbība. Liela nozīme bijusi arī krāsu simbolismam. Viduslaikos īpaša nozīme tika piešķirta krāsu simbolismam heraldikā, mitoloģijā, arhitektūrā un Svētajos Rakstos, arī glezniecībā. Krāsu simbolikas princips īpaši stingri bija jāievēro māksliniekiem, un tikai renesanses laikā viņi brīvāk un radošāk varēja izteikt sevi krāsās.
Attīstoties zinātnei, fiziķi un ārsti sāka pētīt krāsas ietekmi uz organismu. Viņi konstatēja, ka katrai krāsai ir savs viļņu garums un svārstības, kurus uztver mūsu acīs esošie fotoreceptori.
Pieaugot interesei par krāsām, cilvēki sāka interesēties arī par krāsu simbolisko nozīmi. Krāsu simboliskās nozīmes pamatā ir senseni simboli, kas veidojušies cilvēces attīstības gaitā un saglabājuši savu nozīmi arī mūsdienās. Tie atspoguļoja reliģijā, sabiedrībā, mākslā un sapņos. Īpaša vērība tika piešķirta arī vienam no dabas fenomeniem – varavīksnei. Vairākus gadsimtus varavīksne bija ne tikai zinātnieku intensīvu pētījumu objekts, tā iedvesmoja arī slavenus māksliniekus, dzejniekus un mūziķus, kā arī ietekmēja reliģiju un māņticību.
Ir zināms, ka krāsas spēj arī ietekmēt gan fizioloģiski, gan psiholoģiski, tāpēc ir ļoti svarīgi, kādu krāsu un tās nianses izvēlēties telpu interjeram.
Šis referāts palīdzēs labāk saprast un atklāt šo burvīgo krāsu pasauli, kura tik ļoti bagātina mūsu pasaules uztveri un skatu, kā arī palīdzēs saprast tās nozīmi mūsu dzīvē.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties