Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:680945
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Dāvinājums ir viens no muzeja krājuma papildināšanas veidiem blakus arheoloģiskajiem izrakumiem, pirkumiem, maiņai, vērtību konfiscēšanai, ieguvei saskaņā ar līgumu. Dāvinājumus var iegūt gan ekspedīcijās (aktīvā kolekcionēšana), gan no cilvēkiem, kas paši pēc savas iniciatīvas vēlas dāvināt lietas (pasīvā kolekcionēšana). Sastopams ir arī jēdziens “novēlējums”- dāvinājuma veids, kad kaut kas tiek novēlēts, pat pašam muzejam nezinot.
Dāvinājums var būt saistīts gan ar iekšējo jeb netiešo kolekcionēšanu- muzejisku priekšmetu nonākšana muzejā no citiem kolekcionāriem vai muzejiem-, gan ar ārējo jeb tiešo kolekcionēšanu, kad objekts tiek muzealizēts tieši no konteksta.1 Iespējams, ka muzealizējot no konteksta, var iegūt vairāk informācijas par šo priekšmetu.
Dāvinātājiem ir dažādi motīvi, piemēram, dažreiz tā ir vēlme iemūžināt savu vārdu, citreiz tas ir praktiski izdevīgi, ja valsts likumi paredz nodokļu atlaides utt.
Gan dāvinātājs, gan novēlētājs var paredzēt dažādus noteikumus muzejam attiecībā uz eksponēšanu, saglabāšanu, deponēšanu u.c. Taču tad ne vienmēr muzejs var šos priekšmetus pieņemt. Par to rakstīts arī “ICOM profesionālās ētikas kodeksā”:
“Dāvājumus, mantojumus, (..) drīkst pieņemt tikai tad, kad tas ir saskaņā ar muzeja kolekcionēšanas un izstāžu darbības politiku. Piedāvājumi, kas saistīti ar īpašiem noteikumiem, ir noraidāmi, ja šie noteikumi ir pretrunā ar muzeja un tā publikas interesēm.”…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1120390
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties