Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:462743
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pirmais un galvenais moments, kas jāņem vērā, salīdzinot Aspazijas un Eduarda Veidenbauma dzeju, ir viņu tik atšķirīgās dzīves un radošās biogrāfijas iezīmes. Ed. Veidenbaums nodzīvoja nepilnus 25 gadus (1867 – 1892), turpretim Aspazija no dzīves aizgāja, to pilnībā izbaudījusi – 78 gadu vecumā (1865 – 1943). Eduarda Veidenbauma vārds plašākai publikai kļuva pazīstams tikai pēc viņa nāves. Dzīves laikā, kā pamatoti norāda Guntis Berelis, “viņu pazina tikai Tērbatas Universitātes studiju biedri kā daudzsološu, taču mūždien finansiālu grūtību māktu studentu, kurš raksta kultūrvēsturiskas apceres, tulko Horāciju no oriģināla (Veidenbaums pratis 10 valodas) un lāgiem arī dzejo. No aptuveni simts sacerētajiem dzejoļiem viņa dzīves laikā nav publicēts neviens.” Turpretim Aspazija slavena kļuva jau agrā jaunībā. Jau 1894. gadā kāds kritiķis rakstīja, ka viņa esot ģeniāla rakstniece, bet jau pēc desmit gadiem tika teikts, ka ar Aspaziju sākusies latviešu modernās rakstniecības vēsture.
Dažkārt tiek diskutēts, kurš dzejnieks – Aspazija vai Veidenbaums – uzskatāms par īsteno modernās dzejas aizsācēju latviešu literatūrā. Veidenbaumam par labu runā, piemēram, G. Bereļa viedoklis, proti, E. Veidenbauma dzejā neesot ne miņas no tajā laikā valdošajām aprakstīšanas nosliecēm, zaudētās paradīzes apjūsmošanas, tīras lirikas un dabas aprakstīšanas, turklāt viņš esot pacēlies pāri “tagad un šeit” lietderības principam, šajā ziņā sekojot dižākajiem Vakareiropas dzejas gariem. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1238379
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties