Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:331866
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.12.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Noziedzīgie nodarījumi tautsaimniecībā ir darbība vai bezdarbība, kas apdraud valsts ekonomisko sistēmu vai tās atsevišķas nozares matriālo vērtību ražošanas, sadales, maiņas un patēriņa sfērā.
Noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā paredzēti krimināllikuma 19.nodaļā.Tos var sagrupēt pēc apdraudētajām intreresēm, proti:
1.noziedzīgi nodarījumi, kas apdraud tautsaimniecības intereses uzņēmumu / uzņemejsabiedrību, komersantu / komercsabiedrību dienestā un saimnieciskā darbībā (Krimināllikums 196.-200.pants,207.-215.pants, un 220.un 221.pants);
2.noziedzīgi nodarījumi, kas apdraud tautsaimniecības intereses muitas (Krimināllikumus 190.un 191.pants), finansu un kredīta (Krimināllikums 192.-195.,201.un 216.pants) un valsts ieņēmuma sfērā (Krimināllikums 217.-219.pants);
3. noziedzīgi nodarījumi, kas apdraud tautsaimniecības intereses tirdzniecības un pakalpojumu jomā (Krimināllikums 202.-206.pants);
4. noziedzīgi nodarījumi, kas apdraud tautsaimniecības intereses lauksaimniecības ražošanas sfērā (Krimināllikums 222.un 223.pants).
Iepriekš grupētajos noziedzīgajos nodarījumos tautsaimniecībā, 2.daļā ir ieskaitāma kontrabanda, kā noziedzīgs nodarījums, kas apdraud tautsaimniecības intereses muitas sfērā.
Kontrabanda ir nelikumīga preču plūsma pāri valsts robežām. Tas ir ienesīgs noziegums, jo kontrabandisms izvairās no muitas maksāšanas par konkrēto preci. Muita, ir nodoklis, kas jāmaksā par noteiktām luksusa precēm, piemēram tabaku un alkoholu, kad tās tiek importētas valstī. Tāpat var labi nopelnīt, kontrabandas ceļā ievedot lietas un vielas, kas ir pilnībā aizliegtas. Piemēram narkotiku kontrabandas rezultātā no valsts uz valsti tiek trasportētas tādas nelegāls narkotikas kā kokaīns un marihuāna. Cits nozieguma veids, kas iet pāri valsts robežām ir pirātisms jeb laupīšana jūrā. Pirāti ir uzbrukuši kuģiem jau izsen.
Nelegālai preču kontrabandai nelielos apmēros ir sena metode - tās paslēpt grāmatā starp izgrieztām lappusēm. Cita metode ir aizvietot legālu vielu, piemēram, talka pulveri, ar līdzīga izskata nelegālu narkotisko vielu, piemēram, kokaīnu.
1905.gadā ierēdņus , kas strādāja ostās, Francijā sāka saukt par muitniekiem. Jau izsenis aizliegto preču vidū ir bijis alkohols un tabaka. Tie joprojām tiek ievesti kā kontrabanda, un tagad tiem pievienojušās arī narkotikas.
Anglijas dienvidu piekrastē 18.gadsimtā bija paradums pagriezties pret sienu, kad kontrabandisti no savām laivām iznesa preces. Tādejādi vietējie iedzīvotāji, kad tos iztaujāja muitnieki, nevarēja idintificēt kontrabandistus. To idintificēšana gan sadusmotu kontrabandistus, gan atņemtu vietējiem iedzīvotājiem iespēju dabūt kontrabandas preci. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties