Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:293376
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Konrāds Ubāns ir viens no īpatnējākajiem, spilgtākajiem un patstāvīgākajiem talantiem latviešu mākslā. Meklējot pirmsākumus viņa daiļrades gaitām, varētu „vainot likteni”, runāt par nevaldāmo dziņu zīmēt, kas jau kopš bērnības nav devusi mieru topošajam māksliniekam. Patiesībā viss bija vienkāršāk, prozaiskāk. Un tomēr tieši Konrāda Ubāna agrās bērnības atmiņās iezaigojās mirkļi, kas ļauj saprast, kā veidojies cilvēks un kādēl viņa māksla ir tāda, kādu to šodien pazīstam un mīlam.
Konrāda Ubāna vecāki ir vidzemnieki – no Cesvaines puses. Tēvs Jēkabs agrā jaunībā gan strādājis Cesvainē par aptieķnieka palīgu, taču Ubānu dzimta nāk no laukiem. Pie Cesvaines – Madonas ceļa Ilgas krastā paceļas Ubānu pilskalns. Te bijušas muižai piederošās Ubānu mājas, par kuru iemītniekiem ziņas rodamas jau no 18.gs. beigām un kuru nosaukums saglabājies vēlāk izveidotajās Kalnaubānu un Lejasubānu saimniecībās.
Māte Ilze cēlusies no Roču dzimtas un ir cesvainiete, bet arī viņai ir jo kupls lauku radu pulks.
Ubānu ģimenē ik pārgadus parādās pa jaunai atvasītei. Pirmā ir Anna, tad Lida, Berta, 1891.gadā – Jānītis, kurš nomirst vēl gluži maziņš, nesagaidījis brāļa ierašanos pasaulē, tad atkal nāk meitas – Elza un Trūde. Tā ģimenē arī paliek viens vienīgs dēls, kurš dzimis 1893. gada 31. decembrī un nokrustīts par Aleksandu Kārli Konrādu. Konrāds – par godu krusttēvam.

Konrāds atceras, ka bērnībā jau gadījies pakrāsot: „Tās nu ir diezgan sāpīgas atmiņas. Biju tāds pavisam sīks puikiņš, kad kāds pazīstams mālderis uzdāvināja man sareni un podiņu ar brūno grīdas krāsu. Palicis viens pats mājās, izmēģinājos amatā un pārkrāsoju visus krēslus. Pārnāca māte, atsēdās un pielipa. Gaidītās uzslavas vietā dabūju pamatīgu pērienu...”

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1185143
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties