Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:532139
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vispārējā izpratnē konkurētspēja ir spēja apsteigt citus izvirzīto mērķu sasniegšanā pozīciju nostiprināšanas cīņas gaitā iekšējā un ārējā tirgū.
Izšķir preču, uzņēmumu, valstu un veselu reģionu konkurētspēju.
Konkurētspēja ir vispirms salīdzinošs un relatīvs preces īpašību novērtējums. Ja tirgū nebūtu konkurentu, ar kuru precēm patērētājs var salīdzināt konkrēta uzņēmuma preces, tad arī nav jēgas runāt par šī uzņēmuma konkurētspēju.
Konkurētspēja ir agreģēts rādītājs, kurš savieno gan paša saimnieciskā subjekta raksturojumus, gan arī ražotā produkta vai sniegtā pakalpojuma raksturojumus.
Veiksmīgu funkcionēšanu tirgū nosaka galvenokārt uzņēmuma potenciāls. Uzņēmuma potenciāls ir reāla vai iespējama spēja veikt mērķtiecīgu darbību. Uzņēmuma potenciālu var sadalīt četrās kategorijās:
Bāzes potenciāls, kurš nodrošina uzņēmumam iespēju sasniegt galvenos komerciālos mērķus, izveidot ekonomiskās vērtības un iegūt peļņu. Bāzes potenciāls ir saistīts ar uzņēmuma pārākumu konkurences cīņā. Šī potenciāla uzturēšana un attīstība ļauj aizņemt stabilu stāvokli tirgū.
Slēptais potenciāls – tie ir aktīvi, kuriem nav acīmredzamu priekšrocību konkrētā brīdī, bet perspektīvā tie var būt transformēti bāzes līdzekļos. Pie slēptā potenciāla pieskaita uzņēmuma personāla potenciālu un uzkrāto pieredzi noteiktā darbības nozarē.
Nerentabls potenciāls. Nerentabls potenciāls nozīmē resursu izmantošanu, nenesot peļņu uzņēmumam.
Krustojošais potenciāls raksturojas ar uzņēmuma rīcībā esošiem aktīviem, kuri nodrošina pārējo potenciālu efektīvu izmantošanu, konkrēti, labi funkcionējoša noieta vai finansu vadīšanas sistēmas.
Preces vai pakalpojuma konkurētspēja ir viena no galvenajām uzņēmuma veiksmīgām sastāvdaļām funkcionēšanas tirgū.
Tā, preces konkurētspēja bieži nozīmē tās cenas un pašizmaksas kombinējumu, kas nodrošina šai precei veiksmi salīdzinājumā ar citu tādu pašu preču piegādātājiem (1.1.1. att.).
Preces konkurētspēju, protams, nosaka paša uzņēmuma konkurētspēja. Tomēr šie jēdzieni atšķiras.
1.Uzņēmuma konkurētspēja, kura atspoguļo tā atšķirības no konkurējošiem uzņēmumiem, piemērojama ilgstošam laika periodam. Preces konkurētspēju nosaka jebkurā laika posmā.
2.Atšķirībā no preces konkurētspējas, uzņēmuma darbību novērtē ne tikai patērētājs, bet arī pats uzņēmējs.
Konkurētspēja pamatojas uz trim svarīgākajiem faktoriem. Tie ir spēja attīstīties (inovācijas potenciāls), kā arī ražošanas un noieta jaudas pietiekošā daudzumā.
Trešajā hierarhijas līmenī uzņēmuma konkurētspēju nosaka stratēģijas izvēle, kas nodrošina uzņēmuma pārdodamo preču apjoma pieaugumu vai uzturēšanu vienādā līmenī tirgū.
Ceturtajā hierarhijas līmenī uzņēmuma konkurētspēju nosaka augstākās vadības spēja pieņemt tādus lēmumus, kuri praksē īsteno pirmo trīs konkurētspējas faktoru nodrošināšanu: inovācijas potenciālu, ražošanas un noieta jaudas.
Piektajā līmenī uzņēmuma konkurētspēju nosaka tā darbības rezultāti iepriekšējā periodā. Īpaši svarīgs ir peļņas rādītājs kā resursu avots, kuri virzīti uz tirgus iekarošanu. Jo lielāka ir peļņa, jo augstāka uzņēmuma konkurētspēja, un otrādi, jo augstāka konkurētspēja, jo lielāka ir peļņa.
Kā paaugstināt preces konkurētspēju?
Preces konkurētspējas pieaugums var būt saistīts ar:
izmantojamo materiālu, tehnoloģijas, ražošanas organizācijas pilnveidošanu;
principiāli jaunu pēc konstrukcijas cilvēku vajadzību apmierināšanas līdzekļu izveidošanu;
esošo preču pilnveidošanu vai jaunu preču ražošanu kompleksā ar galvenajām;
preču iegādāšanas un turpmākās izmantošanas apstākļu kopuma uzlabošanu;
produkcijas kvalitātes uzlabošanu.
1.2. Jaunas preces ieviešana kā uzņēmuma konkurences pārākums

Lai jauna prece būtu sekmīga, tai jābūt tādi raksturojumi, kas ir vēlami patērētājiem, precei jābūt unikālai, bet patērētājiem nepieciešama informācija par šiem raksturojumiem.
Modifikācijas ir izmaiņas kompānijas produkcijā, kurās ietilpst jauni modeļi, stili, krāsas, preču uzlabošana un jaunas tirdzniecības zīmes. Nelielie jaunievedumi ir produkti, ar kuru pārdošanu uzņēmums nekad agrāk nav nodarbojies, bet kurus realizēja citi uzņēmumi. Būtiski jaunievedumi ir produkti, ar kuru pārdošanu agrāk neviens uzņēmums nav nodarbojies.
Lielās amerikāņu kompānijās 70% jaunu produktu ir modifikācijas, 20% - nelielas inovācijas un 10% - būtiski jaunievedumi.
Produkta dzīves cikla gaitā ir stabils pārdošanas apjoma ātra pieauguma periods, kad augošs patērētāju skaits iegādājas šo produktu. Tas ir ļoti svarīgs posms. Kad tirgus ir piesātināts, konkurence pastiprinās. Un šajā periodā kompānija var uzturēt augstu pārdošanas apjoma līmeni, tai skaitā:
palielināt ērtības un drošību;
izmantot jaunus materiālus pārdošanas konstrukcijā;
izveidot jaunus iesaiņojumus un produkta saglabātības veidus;
piedāvāt dažādus modeļus;
paplašināt pakalpojumu spektru patērētājiem;
citādi diferencēt preces pa sektoriem, iziet uz jauniem ģeogrāfiskiem tirgiem;
demonstrēt jaunus produkcijas izmantošanas veidus un virzienus;
piedāvāt jaunas tirdzniecība zīmes, samazināt cenas;
izmantot jaunus masas informācijas līdzekļus;
iziet uz jauniem tirgus segmentiem.
Pēc tam kompānijai ir jānosaka, vai nu pārdodama prece joprojām ir derīga, vai to labāk izņemt no pārdošanas. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties