Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:856396
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.10.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    i
2.  Konkurences būtība, veidi un kritērij    i
3.  Monopola un monopolvaras būtība un veidi    i
4.  Nobeigums – konkurences politikas realizācija Latvijā   
5.  Pielikums   
Darba fragmentsAizvērt

4. Nobeigums – konkurences politikas realizācija Latvijā
No visa iepriekšminētā var rezumēt, ka konkurence ir neapšaubāma prioritāte jebkurai tirgus ekonomikas sistēmai, jo nodrošina tirgus sistēmas efektīvāko attīstību, ātrāko ražošanas mehānismu tehnisko progresu un kvalitatīvāko patērētāju vajadzību apmierināšanu. Līdz ar to, katrai valstij ir svarīga loģiska un konsekventa konkurences politika. Latvijas iekšējais tirgus ir diezgan mazs, arī pašai tirgus ekonomikas sistēmas attīstībai, tajā skaitā nacionālajai konkurences politikai ir diezgan īsa vēsture. Pārejas perioda no PSRS ilgu laiku realizējamas komandu ekonomikas kontekstā, Latvijā 1990.gadu pirmajā pusē nenokārtotā uzņēmējdarbības vide un neizstrādātā antimonopola likumdošana, kā arī objektīvs nosacījums – neliels iekšējais tirgus, ir kļuvuši par galvenajiem faktoriem monopolu rāšanai, it īpaši pakalpojumu sektorā – “Lattelekom”, “Latvenergo”, “Latvijas gāze”.
Kā veiksmīgu monopola privatizācijas piemēru var pieminēt uzņēmumu “Lattelekom” un tā privatizāciju. Tomēr lai gan tādi uzņēmumi kā Lattelekom ir bijusi privatizēti tie vēl aizvien ir monopoli.
1990. gadu sākumā notika lielas pārmaiņas vadības struktūrās. Sakaru ministrijas vietā tika izveidots Sakaru departaments, telefona struktūrvienības tika atdalītas no pasta iestādēm un 1992. gadā tika izveidots valsts uzņēmums Lattelekom. Pēc Latvijas Republikas valstiskās neatkarības atgūšanas Latvijas valdība atzina ka, lai nostiprinātu valsts neatkarību, balstoties uz attīstītu tautsaimniecību, ir nepieciešams strauji uzlabot valsts infrastruktūru. Priekšroka tika dota telekomunikācijām, jo šai nozarei ir galvenā nozīme uzņēmējdarbības attīstībā, ārvalstu investīciju piesaistīšanā un iespējā valstij sekmīgi piedalīties starptautiskā preču un pakalpojumu tirgū.
Tā kā Latvijai nebija pietiekami daudz finanšu līdzekļu, lai pašai modernizētu sakaru tīklu, bija jāpiesaista ārvalstu investīcijas. Tika rīkots starptautisks konkurss uz tiesībām kļūt par Latvijas fiksētā telekomunikāciju tīkla operatora līdzīpašnieku. Šo konkursu programmas PHARE ietvaros finansēja un pārraudzīja Eiropas Savienība. Par uzvarētāju tika atzīts konsorcijs Tilts Communications, kuru bija nodibinājušas firmas Cable&Wireless un Telecom Finland (vēlāk konsorcijam pievienojās arī Starptautiskā Finanšu korporācija, kas ietilpst Pasaules Bankas sastāvā). Jumta līgums par Lattelekom SIA dibināšanu tika noslēgts 1994.gada janvārī. Saskaņā ar šo līgumu 51 procents pamatkapitāla pieder Latvijas Republikai, bet 49 procenti Tilts Communications. Konsorcijs apņēmās trīs gadu laikā ieguldīt Latvijas telekomunikāciju tīkla attīstībā 160 miljonu ASV dolāru (97 miljoni latu). Pavisam mūsu telekomunikāciju tīklā ir ieguldīti 302 miljoni latu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1326046
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties