Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:452870
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Konfūcisms.

Latinizētais vārds „konfūcisms” ir radies Rietumos, un pirmie, kas to sāka lietot, bija jezuītu misionāri 17. gs. Agrīnie Rietumu misionāri skaidri saskatīja konfūcisma reliģisko iedabu, kaut gan nepiekrita tā tradīcijām un rituāliem.
Vārdam „konfūcisms” atbilst ķīniešu valodas vārds žu( mācīti vīri, literāti- ar specifisku nozīmi „konfūcieši” Tanu dinastijas laikā), un tas norāda arī uz plašāku piederību intelektuālajai kultūrai. Parasti to uzskata par filozofiju, kaut tiek lietoti arī tādi apzīmējumi kā Žučjao, Kunčjao( Kun ir Konfūcija ģimenes vārds) vai Ličjao(li apzīmē konfūciešu rituālus). Visi šie nosaukumi attiecas uz tiem lūgšanu, rituālu un upurēšanu elementiem, kuri pārstāv reliģiskās mācības un uz kuriem tādējādi var attiecināt apzīmējumu čjao.
Morāles filozofija.

Konfūcisms ir vislabāk pazīstams tieši kā morāles filozofija, kuras galvenie pārstāvji ir Konfūcijs(551-479 p.m.ē.), Mendzi(371- 289? p. m. ē.), Sjuņdzi(298- 238 p. m. ē.).
Konfūcismam ir skaidri izteikts reliģisks pamats, kuru veido senā ķīniešu reliģija, kas pielūdza Augsto debesu kungu jeb Debesis. Pat lielais racionālists Sjuņdzi uzskata, ka sabiedrības pamatu veido gudro prāta dziļais vērojums. Kaut arī konfūcismam piemītošais misticisms mums ir mazāk pazīstams, tomēr „Mendzi grāmatu” un arī citus darbus nevar pilnībā izprast, ja tos neskata misticisma gaismā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1184266
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties