Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:906747
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jānis Zālītis dzimis Nītaurē 1884. gada 12. februārī. Nītaure un Piebalga –sašķeterētas vienā cietā, neatpinamā viņa bērnības pavedienā. Piebalgai Jānis Zālītis pateicīgs par domubiedru – Antona Austriņa, Emīla Dārziņa, Jāņa Sudrabkalna, Kārļa Skalbes draudzību. Un Piebalga ir paglabājusi viņam arī kādu spirdzinošu malku no kādreiz dzīvā tautas atmodas avota. Jāņa Zālīša bērnības māsa, draudzene bija Olga Neimane. Viņu abu skolotājs- Jānis Zalcmanis bija pirmais, kurš ievadīja viņus nošu rakstos un klavieru spēlē. Vecais skolotājs, kurš godpilnu glabāja savu piederību pie Cimzes skolas, ir pratis viņam uzticētajās jaunajās dvēselēs iedegt mūzikas mīlestību. Jānis Zālītis itin īsā laikā izauga par labu palīgu, kas spēj ne vien savu vienaudžu balsis saturēt kopā lūgšanās, bet pat ikdienišķā dievkalpojumā var aizvietot draudzes ērģelnieku baznīcā.
1899. gadā Jānis pārcēlās uz dzīvi Rīgā. Ar vienīgi vispārējos vilcienos skaidru mērķi – mācīties mūziku – viens svešajā pilsētā ir ieradies pusaugu zēns. Jumta virs galvas viņam tika sameklēts; tā bija šaura īrējama jumtistabiņa Rīgas nomalē, Rēveles ielā, kur pieejamas tāfelklavieres. Arī ēdamais šāds un tāds no mājām līdzi, bet par visu pārējo – jāzina pašam. Palīdzīgu roku Jānim Zālītim sniedza Jānis Kornets. Visā, kas bija dārgs viņam pašam, Kornets dalījās ar savu jauno draugu. Jānim Zālītim kļuva pieejama Korneta plašā bibliotēka, kurā viņš ieguva tālākās nojausmas par mūzikas strāvojumu cīņām. Kornets palīdzēja Jānim Zālītim apgūt vācu valodu, bez kuras kaut cik nopietnāka muzikālā izglītība Latvijā nebija iegūstama. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1195431
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties