Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:664212
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 37 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Komercķīlas vēsturiskā attīstība    7
  Komercķīlas likuma tapšana    7
  Komercķīlas reģistra turētājs    11
  Komercķīlas vispārējs raksturojums    14
2.1.  Komercķīlas priekšmets    17
2.2.  Komercķīlas subjekti    21
3.  Komercķīlas nodibināšanas un reģistrācija    27
3.1.  Komercķīlas reģistrācijas pieteikums    28
  Komercķīlas pārjaunojums, grozījumi un cesija    32
  Valsts nodeva    37
4.  Komercķīlas tiesības izlietošana, izbeigšanās un sekas    39
4.1.  Komercķīlas tiesības izlietošana un izbeigšanās    39
4.2.  Komercķīlas sekas    45
  Secinājumi    48
  Annotation    53
  Аннотация    54
  Izmantotas literatūras saraksts    55
Darba fragmentsAizvērt

Komercķīlu reģistrs Latvijas ekonomikā ieņem nozīmīgu vietu un palīdz radīt investīcijām labvēlīgu vidi. Komercķīla ļauj straujāk attīstīties un pilnveidoties dažādām tautsaimniecības nozarēm, tādēļ to var nosaukt par noturīgu un svarīgu ekonomisko attīstību veicinošo faktoru. Tātad saskaņā ar Komercķīlas likumu komercķīla ir ķīlas tiesība, kas šajā likumā noteiktajā kārtībā reģistrēta Komercķīlu reģistrā. Par komercķīlas priekšmetu var būt kustama ķermeniska vai bezķermeniska lieta, kas pieder komersantam, kā arī tās lietu kopība, visa komersanta manta.
Gaisa kuģi un sauszemes mehāniskie transportlīdzekļi un to piekabes, mazizmēra kuģošanas līdzekļi, Valsts vienotajā dzīvnieku un ganāmpulku reģistrā reģistrējamie dzīvnieki un ganāmpulki, kā arī uzņēmums kā lietu kopība, kapitālsabiedrības kapitāla daļas, pajas, slēgtās emisijas akcijas un slēgtās emisijas obligācijas var būt par komercķīlas priekšmetu neatkarīgi, vai šīs lietas pieder fiziskai vai juridiskai personai, rezidentam vai nerezidentam.1
Ķīlas tiesība ir lietu tiesība, kura aizsargā kreditoru un dod viņam iespēju realizēt ķīlas devēja īpašumu, lai arī iegūto peļņu segtu parādu. Ķīlas tiesībām nozīme ir tikai tad, ja pastāv iespēja un mehānisms šo tiesību piemērošanai un aizsardzībai pret nepamatotu vai nelikumīgu aizskārumu.
Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā komercķīlu reģistrācija tiek veikta no 1998. gada 26. februāra. Komercķīlas likums pieņemts 1998. gada 21. oktobrī un stājās spēkā 1999. gada 1. martā, pēdējie grozījumi tika veikti 2005. gadā 21. aprīlī, kuri stājās spēkā ar 2005. gada 25. maiju. Komercķīlu normatīvie akti tiek papildināti līdz ar problēmjautājumiem, kas atklājas komercķīlu reģistrācijas praksē.2 No LR Uzņēmuma reģistra sistēmām, komercķīlu reģistrs ir viens no mūsdienīgākajiem reģistriem šodien. Vislielākais komercķīlu pieteikumu skaits Rīgā bija 2007. gadā - 35,684, 2008. gadā - 23,086, tā kā 2009. gads ir tikai sācies, tad uz 2009. gada 3. martu komercķīlas pieteikumu skaits ir 2,045. Laika posmā no 1998. gada līdz 2009. gada 3. martam ir 180,142 pieteikumu.3 Ir pagājuši 10 gadi kopš Latvijā tika ieviests jauns juridiskais mehānisms – komercķīlas, kas ļauj ieķīlāt kustamu mantu, atstājot to ieķīlātāja valdījumā, līdzīgi, kā tas ir hipotekārajos darījumos. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties