Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:380383
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.12.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1. 1995. GADA BANKU KRĪZES CĒLOŅI

Latvijas tautsaimniecībā 1995. gadā turpinājās ekonomisko reformu īstenošana. Taču tautsaimniecības augšupeja, kuras iezīmes parādījās 1994. gadā, vēl nebija pastāvīga un stabila. Negatīvu ietekmi uz tās attīstību atstāja banku krīze un ieilgušais valsts budžeta kritiskais stāvoklis.
Divu riju gadu laikā pēc Latvijas neatkarības atgūšanas notika ļoti strauja banku sektora izaugsme. Latvijas Banka izsniedza licenci 67 bankām (1991.g. – 14, 1992.g. – 36, 1993.g. – 16, 1994.g. – 1). No 1992. gada decembra līdz 1994. gada decembrim noguldījumu apjoms bankās pieauga vairāk nekā 2.4 reizes, banku aktīvi – vairāk nekā 3 reizes. Šāda banku sektora attīstības gaita ir raksturīga tautsaimniecībai, kas uzsākusi virzību uz tirgus ekonomiku.
Bankās ieplūda uzņēmumu un privātpersonu nauda, bet sarežģīti bija šo naudu racionāli izmantot, jo banku sektors attīstījās daudz straujāk nekā saimnieciskā vide, kurā tas darbojās. Latvijā pietiekami konsekventi un strauji nenotika īpašuma konversija. Valstī nebija nekustamā īpašuma un vērtspapīru tirgus, tāpēc bankām bija grūti ne tikai nodrošināt izsniegtos kredītus, bet arī izmantot kredītu nodrošinājumam saņemtās ķīlas. Privātajam sektoram vēl tikai veidojoties, bankām nebija iespējams uzkrāt ziņas par klienta spēju savlaicīgi samaksāt procentus un atmaksāt kredītu.
Bankas cerībā gūt peļņu, izsniedza kredītus uzņēmējiem arī tad, ja viņu finansu dokumenti un saimnieciskās darbības plāni liecināja par kreditējamā pasākuma augsto riska pakāpi. Cits ienākuma avots bija tranzīta darījumu kreditēšana, kas sākotnēji bankām ļāva strauji apgrozīt līdzekļus un gūt ievērojamu peļņu. Taču NVS valstu tirgus piesaistīšanās un to energoresursu un izejvielu cenu liberalizācija, kā arī konkurences pastiprināšanās naftas tirgū 1993. gada beigās un 1994. gadā ievērojami palielināja minēto tirdzniecības darījumu kreditēšanas risku un samazināja peļņas apjomu. Tādēļ strauji pasliktinājās daudzu banku kredītportfeļu kvalitāte, kas bija viens no galvenajiem banku krīzes cēloņiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1118117
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties