Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:763929
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.09.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Operacionālais risks
Pamatojoties uz operacionālā riska pārvaldības principiem, Swedbank Grupa cenšas saglabāt zemāko iespējamo riska līmeni, vienlaikus tiecoties nepārsniegt pieņemamu izmaksu līmeni. Swedbank Grupa neuzņemsies nekādus nepārvaldāmus vai neierobežotus riskus, pat ja šādā gadījumā varētu palielināt ieņēmumus.
Darījumu veikšanai darbinieku amata aprakstos vai atsevišķā rīkojumā noteikti īpaši limiti un nosacījumi. Lai mazinātu riskus, kas izriet no cilvēku kļūdainas vai krāpnieciskas darbības, Hansabank Grupa piemēro dubultā pilnvarojuma principu, saskaņā ar kuru visus darījumus vai darbības apstiprina vismaz divi darbinieki.
Banka uzskata, ka efektīvas operacionālo risku pārvaldīšanas pamatā ir ikviena darbinieka izpratnes paaugstināšana par šiem riskiem. Galvenie nosacījumi, kā izvairīties no ikdienas zaudējumiem, ir atbildības par risku pārvaldīšanu nodošana biznesa struktūrvienībām, katra darbinieka izpratnes par riskiem paaugstināšana un
stingras kontroles vides izveide. Kopš 1999. gada beigām operacionālā riska attēlošanai un pārvaldīšanai Hansabanka ir izmantojusi starptautiski atzītu metodi – kontroļu pašnovērtējuma sistēmu (Control Self Assessment (CSA)). Saskaņā ar šo CSA metodi riski tiek identificēti un pārvaldīti biznesa struktūrvienībās – tur, kur tie faktiski rodas. Atbilstoši CSA par risku apzināšanu, novērtēšanu un uzraudzību ir atbildīgas attiecīgās biznesa struktūrvienības, kamēr riska pārvaldības un iekšējās revīzijas speciālisti šīm biznesa struktūrvienībām sniedz konsultācijas un nepieciešamo palīdzību, kā arī apkopo rezultātus. Šī metode samazina ārējās kontroles
īpatsvaru un risku novērtēšanas procesā iesaista Grupas darbiniekus, tādējādi nodrošinot labāku pamatu risku izpratnei. Lai novērstu riskus, papildus pašnovērtēšanas funkcijai ir izveidota arī kredītkontroles funkcija.
Grupā ieviesta krīzes vadības sistēma, kas palīdz samazināt zaudējumus no notikumiem, kuru iestāšanās varbūtība ir maza, bet kuru iestāšanās gadījumā iespējama spēcīga nelabvēlīga ietekme. Attiecībā uz notikumiem, kas saistīti ar IT vai fizisko drošību, Hansabanka ir izstrādājusi ārkārtas darbības scenārijus un
konkrētus rīcības plānus. Bankā ir pieņemti darbā speciāli darbinieki, kas risinās jautājumus, kas saistīti ar uzņēmējdarbības nepārtrauktības nodrošināšanu, kā arī veikta ārkārtas darbības plānu testēšana. Grupa pielieto standartizēto pieeju, lai aprēķinātu operacionālā riska kapitāla prasību. Saskaņā ar šo pieeju Grupas neto ienākumi tiek sadalīti dažādās darbības jomās pēc tiem piemītošā riska un katrai no darbības jomām tiek piešķirts koeficients kapitāla prasības aprēķināšanai. Uz 2008.gada 31.decembri bija noteikti sekojoši koeficienti:
Komercsabiedrību finanses – 18 %
Tirdzniecība un pārdošana -18 %
Starpniecības pakalpojumi privātpersonām vai MVK – 12 %
Korporatīvo klientu apkalpošana – 15%
Privātpersonu vai MVK apkalpošana – 12%
Maksājumi un norēķini – 18%
Aģentu pakalpojumi – 15 %
Aktīvu pārvaldīšana – 12 %

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1232435
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties