Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:945310
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kāda ir attiecīgās jomas nozīme mūsdienās?
Galvenais kokvilnas komerciālās audzēšanas iemesls – apģērba ražošana. Kokvilnas ieguve mūsdienās ir pati lielākā/nozīmīgākā tekstilrūpniecībā. Līdz mūsdienām kokvilna ir daudzkārt selekcionēta, lai iegūtu pēc iespējas augstāku tās kvalitāti, ātrāku augšanas, nogatavošanās spēju, paša auga spēju vieglāk piemēroties dažādiem biotiskiem un abiotiskiem apstākļiem (jo kokvilna ir ļoti prasīgs augs). Tieši specifiskā prasības pret apkārtējo vidi, dažādu kaitēkļu vieglo uzņēmību kokvilnas audzēšana kļuvusi par nozari, kurā lieto visvairāk pesticīdus, dažādas ķimikālijas, kuras piesārņojušas apkārtējo vidi līdz tādiem apmēriem, ka tur citi augi nemaz nespēj augt. Mūsdienās kokvilnu audzē un vērpj aptuveni 75 valstīs, kurās tiek saražoti ap 26 miljoniem tonnu materiāla priekš tekstilrūpniecības. Gadā kokvilna tiek novākta aptuveni 33 miljonos hektāru, kas ir ap 2,5% no pasaules aramzemes. Šie skaitļi paši par sevi liecina par kokvilnas sociālo un ekonomisko nozīmi pasaules mērogā. Sešās pasaules valstīs tiek saražota ap 80% kokvilnas:
1. ĶĪNA (6,7 miljoni tonnu);
2. INDIJA (6,38 miljoni tonnas);
3. ASV (2,82 miljoni tonnas);
4. PAKISTĀNA (2,08 miljoni tonnas);
5. BRAZĪLIJA (1,65 miljoni tonnas);
6. UZBEKISTĀNA (920 tkst. tonnas), Ķīna un Indija veido pusi no pasaules kokvilnas produkcijas, savukārt atlikušās četras ap 27% pasaules produkcijas.
Šī gadsimta sākums iezīmējies ar izmaiņām kultivētājās platībās, arvien vairāk samazinās kultivētās platības ASV un Brazīlija, kur platību samazinājums pēdējo dažu desmitu gadu laikā samazinājies par 40-50%, savukārt liels kultivēto platību pieaugums vērojams Austrālijā, Ķīnā, Āfrikā un Dienvidāzijā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties