Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:336582
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Koksnes apdares materiāli    3
2.  I un II klases apdares pārklājumi    5
3.  Lakojuma spodrināšana    7
4.  III klases apdares pārklājumi    7
5.  IV klases apdares materiāli    8
6.  Necaurspīdīga apdare    8
7.  Apdare ar lokšņveida materiālu uzlīmēšanu    9
8.  Kodināšana    10
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Koka virsmu apdarei lietoto materiālu: laku, pigmentēto emaljas laku, šķīdinātāju, atšķaidītāju u.c. tehniskās īpašības tieši ietekmē apdares tehnoloģiju.
Apdares procesā uz koksnes virsmas jāizveido plāna, cieta, stiklveidīga, pietiekami elastīga un plastiska, virsmai izturīgi pielipusi apdares kārtiņa.
Nitrolakas, spirta lakas, šellakas šķīdums spirtā un citi tamlīdzīgi materiāli, kas iegūti, lakas sastāvu šķīdinot organiskos šīdinātājos, apdares kārtiņu veido, iztvaikojot šķīdinātājam. Pārklājuma kārtiņas nožūšanas laiks atkarīgs no organisko šķidinātāju kompozīcijas iztvaikošanas ātruma. Daži sintētiskie sveķi, piemēram, karbamīdu,gliftāla, pentaftāla, fenola-formaldehīda sveķi un citi nožūst tādejādi, ka šķīdinātājs iztvaiko un sveķu sastāvs ķīmiski reaģē. Šiem apdares materiāliem ir ilgāks nožūšanas laiks nekā tiem, kas sacietē, tikai šķīdinātājam iztvaikojot.(1;200)
Polimērie apdares materiāli – poliēsteru, alkīdo sveķu lakas, kā arī žūstošo eļļu krāsas, sacietē tāpēc, ka materiāla sastāvā notiek ķīmiskās reakcijas. Šie apdares materiāli žūst ilgāk.
Apdares procesā dažkārt izmanto termoreaktīvos sintētiskos sveķus, kam cietēšanas ķīmiskā reakcija notiek paaugstinātas temperatūras ietekmē.
Termoplastiskos apdares materiālus uzklāj, tos iepriekš sakarsējot līdz kušanai, bet pēc tam uzklāj virsmai un atdzesē.
Apdares pārklājumu žūšanu paātrina augsta temperatūra. Ja žūšana notiek pie temperatūras 18-22 grādi, to sauc par žūšanu parastajos apstākļos. Mēbeļu apdarē žūšanas procesa paātrināšanai izmanto dažādus siltumapmaiņas paņēmienus, piemēram, noregulē temperatūru 45-70 grādi robežās un koksnes līdzsvara mitrumam atbilstoši pieskaņo gaisa relatīvo mitrumu pie šīs temperatūras. Šādu apdares pārklājumu žāvēšanu sauc par mākslīgo žāvēšanu.(1;201)
Apdares materiāliem žūstot, aizvien samazinās tā tilpums, kā arī apdares kārtiņas biezums. Šo, ar apdares materiālu cietēšanu saistīto parādību, sauc par iežūšanu. Iežuvums apdares kārtiņā rada iekšējos spriegumus, kuri izraisa apdares pārklājumā plaisas vai pat kārtiņas atlupšanu no koksnes.(1;201)
Lakām sausnes saturu uzrāda ar galvenās saistvielas daudzumu procentos. Emaljām sausnas saturs raksturo galvenās saistvielas un pigmentu kopējo daudzumu. Pēc apdares materiālu sausnas satura var spriest par to iežuvumu, pārklājumiem nepieciešamo kārtu skaitu, apdares procesa darbietilpību un ekonomiskumu.
Emaljām sausnas saturu saskaņo ar viskozitāti, lai tās varētu ar parastajiem paņēmieniem uzklāt virsmām. Piemēram, nitroemaljām sausnas saturs ir 23-35%, pentaftālemaljām atkarībā no lietotā pigmenta 45-55%, poliēsteru emaljām – apmēram 70%.(1;201)…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1125562
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties