Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:839748
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kabatas kodolreaktors
Losandželosas universitātē ir radīts pirmais portatīvais kodolreaktors. Tā jauda gan pagaidām ir nepietiekama praktisku uzdevumu risināšanai, taču speciālisti uzskata, ka ierīce ir nopietns pieteikums kodolenerģijas izmantošanai sadzīvē.

Ierīce, kura spēj ģenerēt 800 neitronus sekundē, kas ir visai niecīgs daudzums, sāk darboties, kad to atdzesē ledainā ūdenī. Hēlija-3 un neitronu no diviem deiterija kodoliem sintēzi regulē piroelektrisks kristāls, kurš, paaugstinoties temperatūrai, rada savā tuvumā spēcīgu elektrisko lauku. Lauks jonizē deiterija gāzi, bet pēc tam uzlādētās daļiņas saduras ar mērķi, kas satur cietos deiterija savienojumus, kur arī notiek kodolsintēze, ziņo USA Today.
Viena uzsilšanas cikla laikā izdalītā enerģija ir 100 miljardus reižu mazāka par to, kas ir nepieciešama 200 ml ūdens uzvārīšanai. Pēc tam ierīce atkal ir jāatdzesē. Taču fakts, ka ierīce darbojas istabas temperatūrā, ir pārsteidzošs, saka universitātes pārstāvji.
Vienkāršs, taču ne drošs veids, kā palielināt reaktora jaudu, ir aizstāt ledaino ūdeni ar šķidro slāpekli, bet deiterija vietā izmantot tritiju – daudz nestabilāku ūdeņraža izotopu.
Zinātnieki ir pārliecināti, ka tieši viņu izstrādājums kļūs par prototipu daudz efektīvākām ierīcēm. Portatīvais reaktors, kas ražo nelielu enerģijas daudzumu, ir ekoloģiski nekaitīgs, apgalvo izstrādātāji.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties