Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:451561
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Austrālijas nacionālais zvēriņš koalas lācītis (Phascalartos cinereus) vēl nesen bija uz galējas iznīcības robežas. Toties tagad Austrālijas valdība stingri aizliegusi koalas pārvest. Dažas valstis tic, ka ar šādu aizliegumu var palīdzēt retiem dzīvniekiem atkal savairoties. Tas ir izdevies tikai ar dažiem dzīvniekiem, piemēram, ar orangutāniem.
Austrālijā vēl pirms simt gadiem bija miljoniem koalu, glīto, mazo “plīša lācīšu”. Tolaik jauniem ļaudīm iecienīta izprieca bija šaut koalas, jo retajā eikaliptu lapotnē tie bija viegli saskatāms mērķis. Lielākoties vajadzēja vairākus šāvienus, jo koalam ir ļoti sīksta dzīvība. Pat pusdzīvs tas vēl krampjaini turas pie zariem, kaut ar vienu roku vai kāju. Pirksti tam labi piemēroti. Pakaļkājām īkšķis veido taisnu leņķi ar pārējiem pirkstiem, bet priekškājām ir pat divi īkšķi, tā kā zaru no vienas puses aptver divi pirksti, no otras - trīs.
Koalas medīšana nav nodarbošanās mīkstsirdīgiem cilvēkiem, jo ievainots koala bieži vien skaļi brēc, un brēcieni nepatīkami atgādina bezpalīdzīga bērna raudas.
Vēl šausmīgāk mazie zvēriņi brēc, kad tie dzīvi sadeg. Un sadeguši ir miljoni, arī tagad vēl sadeg diezgan daudz, jo austrāliešiem ir paradums katru gadu aizdedzināt mežu. Mežs pilnīgi neizdeg kā skujkoku meži Kanādā vai Eiropā. Tas notiek vienīgi tad, ja koki iepriekš “apgredzenoti” - visapkārt stumbram izgriezta miza, lai sulas vairs netiek uz galotni un tā nokalst. Tā dara lielās meža platībās, lai paplašinātu aitu ganības. Bet neapgredzenotajiem eikaliptiem vienīgi sadeg vecā miza, ko koki ik gadu nomet un kas ir atdalījusies no stumbra un nokarājas uz visām pusēm. Tā viegli aizdegas , un acumirklī uzliesmo viss koks no saknēm līdz galotnei - tas ir neaizmirstams skats. Vairums koku pēc ugunsgrēka turpina zaļot.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1210155
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties