Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:130339
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.07.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Krēta tiek uzskatīta par pašu pamatu, uz kura veidojusies visnotaļ iespaidīgā seno grieķu kultūra, kas, savukārt, ir aizmetnis visai mūsdienu kultūrai – tātad – visas Eiropas attīstības sākums, tomēr ir pirmatnējāka par jau itin civilizēto grieķu un vēlāk arī romiešu atstāto.
Interese par Krētas kultūru man radusies nesen, agrāk lielākā aizraušanās bija senā Ēģipte un viss, kas saistīts ar tās vēsturi, kultūru un, galvenokārt, mākslu. Šobrīd Krētas mākslā saskatu ļoti daudz līdzību ar senās Ēģiptes mākslas darbiem, zināms, ka Krētas māksla ietekmējusi seno ēģiptiešu mākslu, sevišķi Amarnas periodā, kā arī droši vien ēģiptiešu darbus, visdrīzāk, skatījuši labākie krētiešu mākslinieki un tikuši tik ļoti ietekmēti, ka sākuši to atdarināt, protams, piemērojot gūtos iespaidus savai gaumei un attēlojamajam, kas bijis atkarīgs no vietējiem reliģiskajiem uzskatiem. Piemēram, kādā ēģiptiešu freskā redzami trauki ar krētiešu vai mikēniešu vērsi kā rotājumu (8. att.). Tam pamatojums būtu tirdzniecības sakari starp šīm divām valstīm. Šī savstarpējā līdzība droši vien arī izraisījusi pastiprinātu interesi par krētiešu kultūru.
Krētiešiem, manuprāt, bijis ļoti sakārtots uzskats par pasauli, reliģija, savādāk tas arī nebūtu tik viegli aizņemams un pārņemams citiem, kur atkal jāmin tie paši senie grieķi, no kuriem (gan ļoti ilgi un grūti) veidojusies turpmākā Eiropas kultūra. Kā zināms, Amerikas un Austrālijas iedzīvotāju senči arī nākuši no Eiropas... Arī pārējai pasaulei tiek uzspiesta „civilizācija”, respektīvi, mūsu, eiropiešu un amerikāņu, uzskati, tradīcijas, kuru aizsākumi meklējami Krētā.
Savā darbā domāju vairāk saistīt savus spriedumus, kas veidojušies izmantojot vizuālo materiālu (galvenokārt fresku reprodukcijas un vāžu gleznojumus ) un informāciju par pilīm, par krētiešu kultūru ar to saistību ar reliģiskajiem uzskatiem, iespējamām ietekmēm no un uz citām kultūrām (jau minētie ēģiptieši un grieķi, kā arī, protams, mikēnieši, iespējams, arī kādi citi), par dzīvesveidu utt. Krētiešiem bija sava rakstība (lineārais raksts A), tomēr tā vēl arvien nav atšifrēta, tādēļ vēloties pēc iespējas mazāk izmantot mūsdienās tapušus materiālus, atliek krētiešu radītie mākslas darbi. Mans mērķis nav izvirzīt kādas jaunas teorijas vai mēģināt apgāzt iepriekšējās. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties