Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:467205
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Klimats ir ilggadēji kādai teritorijas raksturīgi laikapstākļi. Dažādās pasaules vietās klimats atšķiras.
Laikapstākļu sistēmu nodrošina Saules saņemtais siltums, jo Saule apgādā Zemi ar enerģiju dzīvības uzturēšanai. Arī Saules staru krišanas leņķis pret virsmu nosaka, cik daudz siltuma saņem konkrētā teritorijā. Šis īpatnības ietekmē kādas vietas klimatu un laikapstākļus. Saules stari visstāvāk pret virsmu krīt ekvatora rajonā. Uz ziemeļiem un dienvidiem no ekvatora staru krišanas leņķis ir lielāks un tāpēc tie apspīdēto virsmu sasilda mazāk. Klimatu ietekmē arī reljefs.

Gaisa cirkulācijas

Par cirkulācijas šūnām sauc katras puslodes pastāvošās 3 galvenās gaisu masu plūsmas (vēju) apļveida sistēmas. Sistēmas veidojas, kad augstākā atmosfēras slānī nokļuvušie gaiss atdziest, grimst lejup un turpina ceļu piezemes slānī horizontāla virzienā uz siltākajiem apgabaliem, kur sasilst, atkal ceļas augšup un plūst polu virzienā. Par Kariolisa spēka efektu sauc parādību, kad Zemes rotācijas ietekmē gaisa masu kustība (vēji) tiek novirzīta uz vienu pusi. Dienvidpuslodē pa labi, bet Ziemeļpuslodē vēji novirzās pa kreisi. Atmosfēras spiedienu maina gaisa pārvietošanās. Augsta atmosfēras spiediena apgabali veidojas tur, kur vēsāks gaiss, kas ir smagāks par silto gaisu, grimst lejup un tā spiediens uz Zemes virsmu ir lielāks. Ja virs teritorijas atrodas augsta gaisa spiediena apgabals, laiks vasarā parasti ir karsts un sauss, bet ziemā-auksts un sauss. Ja valda zeme spiediena apgabals, tad laiks ir mākoņains, līst lietus vai krīt sniegs.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1134613
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties