Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:180276
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ģeogrāfiskais novietojums   
  Valsts vēsture   
  Klimats   
  Dabas apstākļi   
  Dzīvnieki   
  Iedzīvotāji   
  Nacionālā virtuve   
  Māksla   
  Medības   
  Lopkopība   
  Biškopība   
  Augkopība   
  Mašīnbūve   
  Tūrisms   
Darba fragmentsAizvērt

Ķīnas teritorija ir šūpulis vienai no vecākajām civilizācijām pasaulē, kuras saknes sniedzas 5000 gadu tālā pagātnē. Huanhe un Jandzi upju baseinos, pateicoties labvēlīgajiem apstākļiem, jau ļoti agri notika pāreja no medībām un vākšanas uz zemkopību - t.s. "neolīta revolūcija". Pats jēdziens "Ķīna" Eiropā ienācis no nomadu kidaņu tautas, kura bija Ziemeļķīnā kad sākās pirmie eiropiešu kontakti ar šo civilizāciju. Galvenie Ķīnas apvidi, kurus sākuši apdzīvot cilvēki, bija Lielais Ķīnas līdzenums, īpaši Huanhe un Jandzi upju piekrastu apgabali. Šīm upēm seno ķīniešu dzīvē bija tāda pati nozīme kā Tigrai un Eifratai Mezopotāmijā, Nīlai — Ēģiptē.
Par pirmo atzīto datējumu Ķīnas dinastiju vēsturē uzskata 841. g. p.m.ē. Te, gadu laikā, ir valdījušas vairāk kā 17 dinastijas. Vārds dinastija skaidrojas kā - monarhu dzimta vai virkne vienas dzimtas valdnieku, kuri nomaina cits citu troņa mantošanas kārtībā.
1911. gada 10. oktobrī tika proklamēta Ķīnas republika. Valsts tika nodibināta 1912. gada 1. janvārī. Pie varas nāca gomiņdana partija ar tās līderi Suņu Jatsenu priekšgalā.
Ķīnas Tautas Republika tika proklamēta 1949.gada 1.oktobrī Pekinā, pēc komunistu uzvaras pilsoņu karā pār gomiņdan partiju. Par Ķīnas Komunistiskās partijas un valsts vadītāju kļuva komunistu līderis Mao Dzeduns. Komunisti likvidēja kārtu atšķirības, dzimtbūšanu, nacionalizēja rūpniecības uzņēmumus, veica zemes reformu laukos un uzsāka lauksaimniecības kolektivizāciju.
Pašlaik Ķīnas valsts iekārta ir sociālistiskā tautas republika un Ķīnas prezidents ir Hu Dzjiņtao, bet premjerministrs - Veņs Dzjabao.
Ķīna ir sadalīta 23 provincēs, 5 autonomajos reģionos un 4 municipālajās teritorijās, kas pakļautas centrālai valdības sistēmai, un 2 īpašie administratīvie reģioni. Administratīvo vienību saraksts: 23 provinces: Hebei, Shanxi, Liaoning, Jilin, Heilongjiang, Shaanxi, Gansu, Qinghai, Shandong, Jiangsu, Zhejiang, Anhui, Jianxi, Fujian, Taiwan, Henan, Hubei, Hunan, Guangdong, Sichuan, Guizhou, Yunnan un Hainan. Pieci autonomie reģioni: Iekšējā Mongolija, Ningxia, Xinjiang, Guangxi un Tibeta.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1135660
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties