Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:770010
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ķīlas tiesības ( Civillikumā – ķīlas tiesība ) ir tiesības uz cita lietu ( ius in re aliena ). Ķīlu mēdz saukt arī par reālo kredītu. Īpašuma tiesības uz lietu ir vienai personai – ķīlas devējam, bet ķīlas tiesības ir citai – ķīlas ņēmējam. Ķīlas tiesības dod iespēju zināmos apstākļos gūt saistības izpildījumu no ieķīlātā priekšmeta vērtības. Šīs tiesības iespējams realizēt, tikai pārdodot ieķīlāto priekšmetu.
Ķīlas tiesību pastāvēšanas fakts neietekmē ķīlas devēja īpašuma tiesības uz ieķīlāto lietu. Ķīlas devējs arī pēc lietas ieķīlāšanas var brīvi rīkoties ar lietu, to pārdodot, dāvinot, atkārtoti ieķīlājot utt., kaut arī lietas vērtība un līdz ar to tās atsavināšanas iespējas ķīlas tiesību rezultātā samazinās. Tomēr šie noteikumi nav piemērojami rokas ķīlas gadījumā.
Ķīlas tiesības Civillikumā ievietotas lietu tiesību sadaļā un apskatītas kā lietu tiesību paveids. Ķīlas kā lietu tiesības daba izpaužas tādejādi, ka nodrošinājums seko lietai, nevis personai. Tā, piemēram, ieķīlāto lietu pārdodot, ķīlas tiesība neizbeidzas. Tomēr, ņemot vērā, ka ķīlas tiesības izpausme ievērojami atšķiras no citām lietu tiesībām, tādām kā servitūti, izpirkuma tiesības utt., ķīlas tiesība nodrošina prasījumu un kā saistību nodrošinošs instruments skarta arī Civillikuma saistību tiesību sadaļā 1691.p.-saistību spēku bez ķīlas tiesības pastiprina: 1) ar galvojumu, 2) ar līgumsodu un 3) ar rokas naudu.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1179817
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties