Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:405284
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 25 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Izmantoto avotu un literatūras apskats    5
1. nodaļa  Kāzu norise gadsimtiem cauri    10
2. nodaļa  Pūrs, pēckāzu norises un viedokļi    20
  Nobeigums    28
  Annotation    30
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    31
Darba fragmentsAizvērt

Latvijā ir bagāta ar daudzām senām kāzu tradīcijām, kuru nolūks bija un ir nodrošināt jaunajam pārim laimīgu kopdzīvi par spīti pārsteigumu pilnajai un neparedzamajai dzīvei, kura var likt vilties jebkuram. Par vecāko kāzu ceremoniju apzīmējumu uzskata vedības, kā senāk sauktas kāzas, bet vārdi “kāzas“ un “laulības“ ienākuši latviešu valodā no lībiešu, igauņu valodām 13. – 14. gadsimtos.1
Darba uzdevums ir raksturot vēsturiskās kāzu tradīcijas, to attīstību no senākā posma līdz mūsdienām, kad jau zināma daļa cilvēku kāzas uzskata par mazsvarīgu dzīves sastāvdaļu, kuru var piedzīvot un arī var nepiedzīvot, bet, manuprāt, kāzas – nozīmīgākais notikums cilvēka dzīvē, tas par ko sapņo lielākā daļu sieviešu un tas no kā baidās vai izvairās daļa vīriešu. Darbs aptver kāzu tradīciju etnogrāfisko posmu, sākot no 16. gs., kad jau ir kāzu tradīciju rakstiskie avoti. Darbā tiks apskatītas galvenokārt kāzu tradīcijas 19. – 20. gadsimtā. Darbs sastāv no divām nodaļām:
1)kāzu norise cauri gadsimtiem
2)pūrs, pēckāzu norises un viedokļi
Kāzu tradīcijas ir cēlušās no senču īpatnējā dzīvesveida, ticējumiem, reliģijas, kulta, kam vēlāk pievienojās kristīgās baznīcas ceremonijas un aizguvumi. Pasaules modernizācijas un globalizācijas rezultātā, kāzu tradīcijas Latvijā būtiski ietekmē ģimenes dibināšanas kopīgās attīstības tendences citās valstīs. Latviešu kāzu tradīcijām ir daudz kopīgu iezīmju ar mūsu vēsturisko kaimiņu - somu, igauņu, slāvu un baltu tautu parašām.
Mūsdienās daudzu kāzu tradīciju vēsturiskie elementi ir aizmirsušās vai dus ar aizgājušajām paaudzēm kapu kalniņā un izmantojot darbam arī folkloras avotus, kas ir jāvērtē kritiski kā noteikta vēstures perioda mutvārdu liecības salīdzinot ar reālo datējumu – tie pierakstīti 19. – 20.gadsimtā. Nevienā Latvijas novadā nav saglabājušās kāzu tradīcijas pilnībā, bet visvairāk arhaisko tradīciju ir saglabājies Latgalē.
Kāzas moments, mirklis, zibsnis dzīvē, kas var mainīt nākotni gan pozitīvi gan ļoti negatīvi, tāpēc ir vērts rakstīt par šo tēmu vēl un vēl, lai labāk izprastu kāzu tradīciju attīstību līdzi laikam.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties