Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:960795
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Agrākos laikos vēl viena no svinību ieražām ir bijusi skābu kāpostu bļodas uzlikšana uz galda. Bļodā ir bijusi tikai viena koka karote. Un kad bļoda ir uzlikta uz galda, tad viesi sapratuši, ka jādodas mājās. Par šo paražu zina arī mūsdienās, bet to ļoti reti izmanto.
Viena no tradīcijām, kas mūsdienās ir izzudusi ir šāda: jaunās sievas brāļiem braucot prom, sieva cenšas aizbēgt kopā ar viņiem, bet jaunais vīrs un viņa radi to neļauj. „Dziedādama lakstīgala
vasariņu pavadīja,
Raudādama līgaviņa
Bāleliņus pavadīja.”

Manuprāt, daudzas lietas, ieražas un ticējumi Vidzemē ir saglabājušies. Bet tie nav saglabājušies pilnībā, vai arī ir tikuši pārveidoti. Ir arī izveidotas dažādas jaunas kāzu tradīcijas. Bet arī jaunajām tradīcijām (tām, kas nav pieminētas agrākos kāzu aprakstos) ir kaut kas no veclaicīgā. Piemēram, ja šķīvis tiek likts zem dvieļa, tad tas tiek likts zem linu dvieļa, monēta tiek likta pīrādziņā, nevis šokolādes smalkmaizītē, kādas agrāk necepa. Kāzu svinēšana gan agrāk, gan arī tagad tiek uztverta kā rotaļa, kā pārbaudījums jaunajam pārim. Man šķiet, ka tā laulību daļa, kas notiek baznīcā mūsdienās ir kļuvusi nozīmīgāka, nekā tā bija agrāk. Jo tā tiek pieminēta ļoti reti un atsevišķos gadījumos pat tiek aprakstīta kā garlaicīga. Un aptaujājos savus vienaudžus, konstatēju, ka arī viņiem šī ceremonija šķiet vissvarīgākā visā kāzu procesā. Pārskatot aptauju rezultātus un intervijas sapratu arī, ka Vidzemes iedzīvotāji cenšas saglabāt vecās tradīcijas un arī nodot tās tālāk saviem bērniem un mazbērniem, lai arī viņi tās neaizmirstu. Un, manuprāt, visas vecās kāzu tradīcijas ir arī pietiekami interesantas, nenopietnas un saistošas, lai tās tiktu izmantotas arī mūsdienās.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1330353
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties