Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:440197
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ceļojums cilvēka iekšējā pasaulē    2
1.  Kas ir psiholoģija?    2
2.  Ko pēta psiholoģija?    2
  Galvenie psiholoģijas uzdevumi    2
  Psiholoģijas pamatnozares    3
1.  vispārīgā psiholoģija    3
2.  vecumposmu psiholoģija   
3.  mācību un pedagoģiskā psiholoģija   
4.  sociālā psiholoģija   
  organizāciju psiholoģja   
5.  klīniskā psiholoģija    4
  Psihe, tās līmeņi    4
1.  Apziņa    4
2.  Zemapziņa    5
  Psiholoģijas galvenie virzieni    5
1.  Biheiviorisms    5
2.  Geštaltpsiholoģija   
3.  Dziļumpsiholoģija   
4.  Darbības aspekts   
5.  Parapsiholoģija    9
  Pētīšanas metodes    9
1.  Subjektīvās    9
2.  Objektīvās   
  Novērošaa   
  Eksperiments   
  Pārrunas   
  Darbības rezultātu izpēte   
  Anketas metode   
  Testi   
  Modulēšanas metode    11
  Psiholoģijas praktiskā izmantošana, tās saistība ar socioloģiju    11
Darba fragmentsAizvērt

Sa­rež­ģī­ta un grū­ti ap­tve­ra­ma ir pa­sau­le ap mums, bet cil­vē­ka iek­šē­jā pa­sau­le ir vēl sa­rež­ģī­tā­ka, cil­vē­ka do­mas, jū­tas, sma­dze­ņu iek­šē­jā pa­sau­le, to ne­var no­šķirt no ma­te­ri­ālās pa­sau­les – ato­miem un zi­nāt­nis­ka­jiem li­ku­miem. Sma­dze­nes dar­bo­jas sa­vā īpa­šā vei­dā un ra­da sa­vu pa­sau­li- do­mu un jū­tu pa­sau­li. .Lai arī dau­dzas zi­nāt­nes, kas pē­tī ār­pa­sau­li ir gu­vu­šas uni­kā­las uz­va­ras, cil­vē­ka men­tā­lās pa­sau­les pē­tī­ju­mi nav vei­ku­šies tik la­bi un tā­dēļ arī mūs­die­nās ir aiz­rau­jo­ši pē­tīt cil­vē­ka ga­rī­go pa­sau­li, tās uz­bū­vi un at­tīs­tī­bu, kat­ru rei­zi tas ir kā aiz­rau­jošs ce­ļo­jums sve­šā -prā­ta un do­mu pa­sau­lē, ku­rā mēs no­kļūs­tam ar psiho­lo­ģi­jas pa­lī­dzī­bu.. Psiho­lo­ģi­ja-(no grie­ķu val.-psic­he-dvē­se­le,lo­gos-mā­cī­ba), tā­tad mā­cī­ba, zi­nāt­ne par dvē­se­li.
.Psiho­lo­ģi­jai ir ga­ra priekš­vēs­tu­re, bet diem­žēl ļo­ti īsa vēs­tu­re, kas sā­ku­sies ti­kai 19.gad­sim­tā.pirms tam psiho­lo­ģi­jas pro­blē­mas ri­si­nā­ja fi­lo­zo­fi­jas ie­tva­ros. Fi­lo­zo­fi­ju pa­ma­to­ti dē­vē par psiho­lo­ģi­jas mā­ti. jau an­tī­ka­jā fi­lo­zo­fi­jā past­āvē­ja do­ma, ka cil­vē­kā mā­jo kā­da ne­ma­te­ri­āla būt­ne-dvē­se­le, kas ļauj cil­vē­kam just, do­māt, val­dīt pār se­vi vi­su cil­vē­ka mū­žu un cil­vē­kam no­mir­stot, pa­met šo pa­sau­li, pār­ieda­ma uz ci­tu- ide­jis­ko pa­sau­li. Strau­ji at­tīs­to­ties da­bas­zi­nāt­nēm-fi­zi­kai, ķī­mi­jai, as­tro­no­mi­jai un me­di­cī­nai, ra­dās arī cits priekš­stats par dvē­se­li, tas ļā­va fran­ču fi­lo­zo­fam R.De­kar­tam(1596-1650)skaid­rot cil­vē­ka uz­ve­dī­bu sa­vā­dā­kā vei­dā. De­karts ap­gal­vo­ja, ka ķer­me­nis un dvē­se­le at­ro­das mij­ie­dar­bī­bā, viņš pri­mi­tī­vā vei­dā ap­rak­stī­ja cil­vē­ka re­flek­sus un sma­dze­ņu lo­mu cil­vē­ka uz­ve­dī­bas re­gu­lā­ci­jā, viņš gan ne­at­tei­cās no dvē­se­les, kas pēc vi­ņa do­mām at­ro­das gal­vas sma­dze­nēs un val­da pār cil­vē­ka prā­tu. Tas bi­ja bū­tisks pa­vēr­siens pirm­szi­nāt­nis­kās psiho­lo­ģi­jas jo­mā, jo ap­rak­stī­ja, ka cil­vē­ka uz­ve­dī­bu ie­tek­mē arī ner­vu sis­tē­ma..19.gad­sim­tā Č. Dar­vins (1809-1882) nā­ca kla­jā ar sa­vu evo­lū­ci­jas te­ori­ju, no­zī­mī­gi bi­ja arī I. Pa­vlo­va (1849-1936) bez­no­sa­cī­ju­ma un no­sa­cī­ju­ma re­flek­su pē­tī­ju­mi.!879. ga­dā vā­cu fi­lo­zofs V. Vunts, Leip­ci­gā no­di­bi­nā­ja pir­mo eks­pe­ri­men­tā­lo psiho­lo­ģi­jas la­bo­ra­to­ri­ju. Sā­ko­ties 20.gad­sim­tam, pa­sau­lē pa­ve­ras lie­las ie­spē­jas zi­nāt­nes un teh­ni­kas jo­mā, ro­das jaun­as pie­ejas cil­vē­ka psi­his­kās pa­sau­les iz­zi­nā­ša­nā.
Psiho­lo­ģi­ja ir zi­nāt­ne par psi­his­kās dar­bī­bas li­ku­mī­bām, at­tīs­tī­bu, for­mām, ap­zi­ņas at­tīs­tī­bas un iz­paus­mes li­kum­sa­ka­rī­bām.
Psiho­lo­ģi­jas pē­tī­ša­nas priekš­mets ir psi­he, ie­dzim­tī­bas, or­ga­nis­ma fi­zis­kā stā­vok­ļa un ap­kār­tē­jās vi­des ie­dar­bī­bu uz psi­hi.
Cil­vē­ka psiho­lo­ģi­jas gal­ve­nie uz­de­vu­mi ir ap­rak­stīt cil­vē­ka iz­tu­rē­ša­nos, sa­prast tās cē­lo­ņus un no­zī­mi. Sa­prast cil­vē­ka psi­his­kās dar­bī­bas li­kum­sa­ka­rī­bas un at­tīs­tī­bu, bal­sto­ties uz at­klā­ta­jām li­kum­sa­ka­rī­bām, mē­ģi­nāt prog­no­zēt cil­vē­ka psi­hes re­ak­ci­ju uz da­žā­diem sti­mu­liem, kā arī no­skaid­rot cil­vē­ka uz­ve­dī­bas un psi­his­ko pro­ce­su ie­tek­mē­ša­nas un mai­nī­ša­nas ie­spē­ju.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1211408
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties