Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:412330
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  KĀRĻA ULMAŅA BIOGRĀFIJA    4
2.  LAIKS PIRMS NEATKARĪGĀS LATVIJAS NODIBINĀŠANAS    6
3.  LATVIJAS PROKLAMĒŠANA UN BRĪVĪBAS CĪŅU LAIKS    7
4.  DARBS LIDZ 1934. GADA 15. MAIJAM    8
5.  DARBS AUTORITĀRĀS VALDĪBAS LAIKĀ    9
6.  GARIGAS KULTŪRAS ATBALSTIŠANA    11
7.  ĀRPOLITIKA    12
7.1.  Amerikāņu valstsvīru vērtējums    12
  SECINĀJUMI    14
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    15
Darba fragmentsAizvērt

Kārlis Ulmanis bija viena no zināmākajām un nozīmīgākajām personībām Latvijas vēsturē. Cilvēks, kura devums Latvijai un latviešiem vērtēts ļoti dažādi – gan labā, gan sliktā nozīmē.
Ulmanim var pārmest, ka viņš būdams labs agronoms aizrāvās ar Latvijas saimnieciskās dzīves celšanu, bet nepietiekami rūpējās par valsts aizsardzības spēju nostiprināšanu. Viņš pārlieku paļāvās uz Tautu savienību un starpvalstu līgumiem.
Ulmanis bija pirmais redzamais latviešu darbinieks, kas guvis labu, amerikānisku izglītību. Viņš bija kompetents ne tikai izvēlētajā specialitātē, bet arī ar pietiekami plašu vispārējo redzesloku un Rietumu demokrātisko vērtību izpratni. Atšķirībā no vairākuma latviešu politiķu Ulmanis nebija jurists, bet gan agronoms un ekonomists, tāpēc bieži vien ignorēja juridisko pusi, arī izdarot valsts apvērsumu 1934. gada 15. maijā.
Ulmanis bijis ļoti enerģisks ar neizsīkstošu enerģiju un optimismu, ar dzīvu un aktīvu sirsnību, mazliet paviršs. Viņš rīkojies vienpersoniski, vienmēr visu vēlējies uzņemties pats, kas varētu būt iemesls apvēsuma izdarīšanai.
Lai gan 1934.gada Kārļa Ulmaņa valsts apvērsums neapšaubāmi bija antikonstitucionāls. Tas likvidēja valstī demokrātiju un izsludināja karastāvokli. Tomēr šajā laikā Ulmanis izdarīja neiespējamo – nodibināja aktīvu ārējās tirdzniecības politiku; ievadīja zemes bagātību pētīšanu un izmantošanu un saimnieciskās dzīves racionalizāciju. Izdeva jaunus rūpniecības un amatniecības likumus, sekmēja nacionālu uzņēmumu dibināšanu tirdzniecībā un rūpniecībā, kur līdz tam ražošana atradās minoritāšu rokās. Jaundibinātās akciju sabiedrības paredzēja nodot latviešu rokās. Jo sevišķi sekmēja celtniecību uz laukiem un pilsētām.
Kārlis Ulmanis dzimis 1877.gada 4. septembrī Bērzes pagasta Udzes Pikšās. Pirmo izglītību viņš ir ieguvis Bērzes pagastskolā, pēc tam mācījies Aleksandra pilsētas skolā Jelgavā, vēlāk – reālskolā, kuru beidza 1896. gadā. 1897. gadā viņš pabeidza piensaimniecības kursus Austrumprūsijā. 1902. gadā Ulmanis iestājās Cīrihes Politehniskajā institūta Lauksaimniecības fakultātē, bet 1903. gadā studijas turpināja Leipcigas Lauksaimniecības institūtā, kuru beidza 1905. gadā ar agronoma grādu. Sabiedrisko darbu viņš sāka 1899. gadā, iestājoties par lauksaimniecības un piensaimniecības izveidošanu Latvijā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties