Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:410272
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kārļa Padega atstātais mantojums Latvijas mākslā ir neapšaubāmi neatkārtojams. Un tik daudz, cik viņš pārdomāti niansēti ietilpinājis savos darbos, reti kurš mākslinieks spēj panākt tik elegantām līnijām un graciozi. Viņa grafikās atklājas viņa visspēcīgākais talants – zīmēšana, ko Padegs izkopis līdz absolūtai virtuozitātei. Izmantojot deformāciju un lakonismu, kuru vēl papildina viņa dzīves nestandarta uztvere, Padega darbi mani spēcīgi uzrunāja ar skarbumu un patiesumu, ko tie caurstrāvo.
Apskatīju tuvāk tikai dažus mākslinieka darbus, pat ne visus pašportretus, ko viņš radījis. Nevarētu arī teikt, ka tikai viņa pašportretos būtu lasāma Padega izjūta par to, kā viņš izjutis sevi pasaulē, tā vijās cauri visiem viņa darbiem, atklājot dažādas nianses un slēpjoties smalkajās detaļās, kuras no sākuma var nepamanīt. Arī es pati ne tuvu nejūtos aptvērusi Kārļa Padega patieso būtību, ja tas vispār ir iespējams, taču nešaubos, ka man ir izdevies redzēt pāri šim autsaidera un dendija statusam, jo ar cilvēkiem visbiežāk mēdz būt tā, ka tie patiesībā savā būtībā ir pilnīgi proporcionāli pretēji apgriezti salīdzinājumā ar to, kādi tie izliekas esam. Arī Kārlis Padegs. Ārēji iedomīgs, neaizskarams dendijs, taču iekšēji – dziļi līdzjūtīgs, taisnību un mīlestību alkstošs cilvēks, kas, nespējot citādi pārdzīvot pasaules netaisnības, izpauž tās mākslā tik spilgti, kā Eiropas robežās reti kurš ir izpaudis, tieši saistībā ar sāpīgo pēckara tēmu.


Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties