Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:930958
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lielākie kari Eiropā no 13. – 16. gs., to cēloņi, mērķi, rezultāti un miera līgumi
Simtgadu karš ir viens no lielākajiem Eiropas kariem, kurš noritēja ar pārtraukumiem no 1337. – 1453.gadam. Šis karš norisa starp Angliju un Franciju. Francijas karalis gribēja atgūt Akvitāniju, lai pabeigtu apvienot Franciju. Akvitānija bija svarīgs ienākumu avots Anglijai, tāpēc tā šo teritoriju nevēlējās zaudēt, vēl vairāk – Anglijas karalis tiecās atgūt zaudētos īpašumus Francijā. Gan Anglijas, gan Francijas feodāļi šī kara gaitā cerēja iegūt bagātīgu laupījumu. Turklāt senajam naidam pievienojās Francijas un Anglijas sīvā sacensība par to, kura no valstīm iegūs Flandriju ar tās bagātajām pilsētām. Saviem īpašumiem vairākkārt to jau bija centušies pievienot Francijas karaļi, taču allaž saņēma pretsparu, turklāt Flandrijas iedzīvotājus atbalstīja Anglija, ar kuriem viņiem jau izsenis bijuši cieši tirdzniecības kontakti.
Anglijas karalis, būdams Francijas karaļa radinieks, izmantoja situāciju, kad Francijā pēc Filipa IV dēlu nāves vairs nebija tiešo mantinieku, un pieteica savas tiesības uz Francijas troni un nolēma to iegūt ar ieroču palīdzību.
Karam sākoties, veiksme bija angļu pusē. 1346.gadā viņi uzvarēja franču armiju pie Kresī, bet 1356.gadā prinča Edvarda armija sagrāva frančus pie Puatjē, kur pats Francijas karalis Jānis II Labais krita gūstā. Lai atgūtu savu karali, frančiem bija jāsavāc un jāsamaksā izpirkuma maksa. Būdami spiesti piekrist sarunām, 1360.gadā franči paraksta miera līgumu, saskaņā ar kuru Angljas karalis Edvards III atteicās no pretenzijām uz Francijas troni, taču viņa pakļautībā palika trešā daļa valsts. Nespēdami samierināties ar tādiem noteikumiem, franči sāka gatavoties jaunām kaujām un uzsāka būvēt kara floti. Tika izveidota spēcīga artilērija. Smagos lielgabalus, kas Rietumeiropā pirmo reizi parādījās Simtgadu kara laikā, izmantoja cietokšņu sagraušanai. Karam atsākoties, frančiem izdevās atgūt gandrīz visu angļu ieņemto teritoriju, taču šie panākumi bija īslaicīgi, jo sākās nesaskaņas un kari starp Francijas lielajiem feodāļiem.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1212699
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties