Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:412392
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    1
  Labā griba    2
  Pienākums    3
  Kategoriskais imperatīvs    4
  Noslēgums    6
  Izmantotās literatūras saraksts    7
Darba fragmentsAizvērt

Imanuels Kants par morālās filosofijas pamatmērķi uzskatīja racionāla ētikas pamatojuma atrašanu, kam viņš ir veltījis ‘’Tikumu metafizikas pamatojumu’’.
Kants nepieņēma pastāvošos ētikas pamatojumus, ko bija izvirzījuši citi filosofi, tai skaitā Hjūms un Loks, uzskatot par neadekvātiem - laimi un sevis mīlestību viņš atmeta kā atsevišķus un individuālus principus, kas turklāt nav viennozīmīgi definējami, un sniedza savu ētikas pamatojumu, kas ir labā griba. Labā griba ir vienīgais, ko Kants uzskata par patiesi labu bez nosacījumiem.
Turklāt pirmajā ‘’Tikumu metafizikas pamatojuma’’ sadaļā Kants pierāda, ka gadījumā, ja morāle nav tikai himērisks fantāzijas auglis, tad jāpastāv arī konkrētam tās pamatprincipam, uz kuru ir balstīti visi morālie vērtējumi - tādi, kurus jebkurš normāls, saprātīgs cilvēks pieņemtu kā patiesus. Otrajā sadaļā viņš šo pamatprincipu pierāda nevis kā no racionālās domāšanas, bet gan no labās gribas izrietošu, kas turpmāk ļauj pamatprincipu precizēt daudz detalizētākā veidā. Pirmās divas ‘’Tikumu metafizikas pamatojuma’’ sadaļas Kants uzskata par ''analītiskām'', kas nozīmē virzīšanos no labāk saredzamā uz pirmo principu. Trešajā sadaļā viņš nostiprina principu, izmantojot vienu no tā iepriekš izvirzītajiem formulējumiem – runa ir par kategorisko imperatīvu. Kants uzsver, ka šis pamatprincips ir cilvēkam saistošs vienīgi tad, ja viņa griba ir brīva, un ka no praktiska skatpunkta brīvība būtu uzskatāma par gribai piemītošu īpašību. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties