Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:963676
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  LITERATŪRAS APSKATS    5
  NIKOLAJA RĒRIHA DAIĻRADE    6
  NIKOLAJA RĒRIHA KALNI    8
  KALNI GLEZNĀS    8
  KALNI SIMBOLIKĀ    12
  KALNI RELIĢIJĀ    14
  NOBEIGUMS    17
  IZMANTOTIE INFORMĀCIJAS AVOTI    18
Darba fragmentsAizvērt

Kas tas ir - vairāk vai mazāk izolētu, visapkārt slīpu zemes virsas paaugstinājumu jeb izciļņu sakopojums? Kalni, protams.
Kas ir kalni? Ko simbolizē kalni? Kāda tiem nozīme Austrumu reliģijā? Kāda nozīme ir kalniem Nikolaja Rēriha darbos? Kādu lomu tie spēlē viņa dzīvē? Ar kādiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem Rērihs attēlojis kalnus? Šie jautājumi ir pietiekami sarežģīti, lai uz tiem nevarētu atbildēt ar vienu teikumu, tādēļ atbildes meklēšu darba gaitā.
Uzdošu sev vēl vienu jautājumu: kādēļ izvēlējos rakstīt tieši par Nikolaja Rēriha kalniem? Tādēļ, ka Rēriha gleznas mani nebeidz pārsteigt. Atceros savu sajūsmu pirms vairākiem gadiem, kad pirmoreiz skatīju Nikolaja Rēriha reprodukcijas. Lai gan neatceros tieši kādēļ man viņa darbi patika jau toreiz, šīs simpātijas ir saglabājušās līdz pat šodienai un, jāatzīst, pa šo laiku mana patika pret tiem ir tikai augusi. Varbūt tas ir tādēļ, ka man paši kalni ir dvēseliski tuvi. Allaž mani ir vilinājis augstums, skarba daba un sniegs. Kalni ir mans sapnis, kuru tiecos piepildīt un varbūt tieši ar Rēriha palīdzību man izdosies tiem vairāk vai mazāk pietuvoties. Vēl viens no iemesliem ir dažādu reliģiju izziņa un Rērihs pārstāv man visnepazīstamāko no Latvijā sastopamākajām – pareizticību un šeit nepopulāro Hinduismu. Līdz šim esmu labi iepazinusies tikai ar katolicismu un luterānismu, tādēļ tas ir jo vairāk interesanti. Pie tam, Rērihs ar savām gleznām un grāmatām cīnījās par mieru pasaulē. Viņš par mērķi sev noteica šo misiju un pašaizliedzīgi tai ziedoja visu savu mūžu. Sava darba “Āzijas sirds” beigās Rērihs atklāj, ka vēlētos uzrakstīt Austrumu draugiem:…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1194887
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties