Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:926188
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.09.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Juridiskā atbildība    4
1.1  Juridiskās atbildības pamatprincipi    6
1.2.  Juridiskās atbildības veidi    10
1.3.  Apstākļi, kas izslēdz juridisko atbildību    16
1.4.  Juridisko atbildību pastiprinošie un mīkstinošie apstākļi    19
2.  Vaina un sods    21
2.1.  Sods kā juridiskās atbildības neatņemama sastāvdaļa    26
2.2.  Soda veidi    28
2.2.1  Administratīvais sods    29
2.2.2.  kriminālsods    32
2.2.3.  Disciplinārsods    36
  Secinājumi    37
  Izmantotā literatūra    39
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Tiesības ir valsts garantēto vispārīgo normu kopums, kas regulē starp cilvēkiem radušos konfliktus. Tiesības izpaužas visdažādākās cilvēka interesēs un attiecībās, tiesībām ir dažādas izpausmes formas, kas ir atkarīgas no sabiedrības ekonomiskās, kultūras un vēsturiskām tradīcijām. Tiesības ir sabiedrības pastāvēšanas pamats un garants tās drošai eksistencei. To mērķis ir rūpēties par pilsoņu drošību. Bez tiesību palīdzības nav iedomājama sabiedrības attīstība.
Tiesību normas vienai sabiedrisko attiecību pusei piešķir subjektīvās tiesības, bet otrai pusei uzliek juridisko pienākumu. Ja tas tā nebūtu, tad katrs varētu rīkoties kā viņam patīk, tādejādi aizskarot cita cilvēka intereses un brīvību. Tomēr katra cilvēka darbības brīvībai tiek uzliktas zināmas robežas, kurās persona var brīvi rīkoties. Cilvēka pienākums ir nepārkāpt savas tiesības un neaizskart otra cilvēka tiesības. No tā varam secināt, ka bez pienākumiem nav iespējamas tiesības un otrādi.
Katram pilsonim jāapzinās savas tiesības un pienākumi un jādzīvo saskaņā ar tiem un sabiedrībā pieņemtām normām. Katram sabiedrības loceklim ir jāzina, kas ir juridiskā atbildība, vaina un sods. Tāpat ir jāzina, ka izdarot pārkāpumu, galarezultāts būs sods, par izdarīto pārkāpumu.
Sešdesmito gadu sākumā ētisko mācību ietekmē juridisko atbildību
sāk apskatīt ne tikai retrospektīvā (negatīvā) aspektā - kā atbildību par pagātnē izdarītu prettiesisku nodarījumu, kas izpaudies kā tiesību normu pārkāpums, bet ari aktīvā (pozitīvā) aspektā. Cilvēkam rodas atbildība jau tad, kad viņam jāuzsāk savu pienākumu izpilde, bet ne tikai tad, kad viņš tos neizpilda. Šai darbā vairāk pievērsīšos juridiskai atbildībai tās negatīvā aspektā.
Savā kursa darbā vēlos apskatīt šos augstāk minētos jēdzienus juridiskā atbildība, vaina un sods. Varbūt šajā darbā es nepateikšu visu par šiem jēdzieniem, bet noteikti pateikšu loti daudz. Es aprakstīšu visus juridiskās atbildības veidus, pievērsīšos sodu veidu dažādībai. Kā arī vērsīšu uzmanību uz to, ka sods un vaina ir cieši saistīti jēdzieni, kurus nemaz tā strikti vienu no otra nav iespējams nodalīt.
Juridiskā atbildība sastāv no trim posmiem, pirmais ir kad tā rodas, otrajā posma tiek konkretizētas (vainas pierādīšana) detaļas un noslēdzošais posms ir juridiskās atbildības realizācija (sods). Savā darbā pievērsīšos katram no šiem trim posmiem un centīšos izprast katra šī posma svarīgumu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties