Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:669536
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Jūgendstils – eksotisks un īpašs    4
  Jūgendstila arhitektūra    6
  Izmantotā literatūra    9
Darba fragmentsAizvērt

19. gs. 90. gadu otrajā pusē tēlotājā mākslā parādījās pirmās jūgendstila iezīmes, bet par visaptverošu parādību tas kļuva laikā no 20. gs. sākuma līdz Pirmajam pasaules karam.
Šī stila nosaukumi dažādās zemēs bija dažādi. Latvijā lieto vācisko „Jugendstil”, angļu valodā biežāk lieto „Art Nouveau”, Spānijā – „Modernissimo”, Krievijā – „стиль модерн” un Itālijā – „Liberti”.
Jūgendstils aptvēra visus vizuālo mākslu veidus – glezniecību, grafiku, lietišķo mākslu, arhitektūru. Tā valoda redzama tālaika grāmatu noformējumā, gleznās, plakātos, etiķetēs, reklāmu uzrakstos, traukos, galda piederumos, gaismas ķermeņos, mēbelēs, durvju un logu apkalumos, audumu un tapešu rakstos, apģērbos un apavos, būvniecības keramikā, telpu noformējuma detaļās un būvmākslā kopumā.
Jūgendstila uztvere saistās ar tā savdabīgo, ļoti izteiksmīgo ornamentālo formu valodu – vijīgi saspriegtu, izlocītu līniju mudžekļiem, stilizētu augu ornamentiem, pāviem, maskām, teiksmainu būtņu figūrām. Dominē asimetrija un vertikāli stieptas proporcijas. Kompozīcija var būt gan plastiski plūstoša, gan ģeometriski stingra, ar precīziem lokiem, kvadrātiem, apļiem. Pamatīgums, masīvums, jebkura norāde uz pastāvīgumu vai nekustīgumu – tādas kvalitātes bija pretrunā ar jūgendstilu. Būtībā tas bija dekoratīvais stils, kura uzdevums bija piešķirt visai izturīgām lietām smalkuma un garīgā viegluma ilūziju. Līnija ir jūgendstila ornamenta raksturīgākais elements, kas bieži izpaudās florālajā ornamentā - ūdensaugu motīvos, stilizētos purva stādos, liliju, īrisu, tulpju, orhideju ziedu un kātu izliektajās kontūrās.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties