Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:975044
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Japānas okupācija 1945.-1952.   
2.  Saimnieciskais uzplaukums   
3.  Darbs Japānā   
4.  Ekanomiskais karš   
5.  Kodolgadsimts   
6.  Secinājumi   
Darba fragmentsAizvērt

1945.gada septembrī uz karakuģa “Missouri” klāja Sabiedroto spēku virspavēlnieks ģenerālis Makārturs pieņēma Japānas kapitilāciju. Kopš šī brīža līdz 1952. gada aprīlim Japānu teorētiski bija okupējuši Sabiedroto spēki, kas bija tos sakāvuši, bet praktiski – vienīgi amerikāņi. Jo, izņemot pašu pēdējo šī laika posma gadu, okupācijas režīmu pārvaldīja Makārturs. Būdams apzinīgs karavīrs, Makārturs valdīja efektīvi un humāni.
Pirmie divarpus gadi tika veltīti Japānas demilitarizācijai un politiskajai atjaunošanai. Visas militārās iekārtas tika sagrautas un japāņu bruņotie spēki demobilizēti. Tika notiesāti kara noziedznieki, un septiņi no viņiem tika sodīti ar nāvi. Bez tam Dienvidaustrumu Āzijā vēl apmēram 900 sīkākiem kara noziedzniekiem tika piespriests nāvessods. 1946.gadā notika vairākas tīrīšanas, un no atbildīgiem amatiem tika atlaisti visi tie, par kuriem domāja, ka viņi atbalstījuši Japānas militāristu politiku.
Pēc tam sekoja vairāki pasākumi, lai liberalizētu Japānas politisko dzīvi. Likumdošana atļāva arodbiedrību veidošanu, un arodbiedrības ieguva tiesības rīkot streikus. Tika atbrīvoti politiski ieslodzītie, izveidojās jauna japāņu komunistiskā partija, kura ieguva 3 miljonus vēlētāju balsu 1949.gada vēlēšanās. Izglītības sistēma tika decentralizēta un reorganizēta pēc amerikāņu parauga. Imperatora pusdieva statusam tika pielikts punkts.
1946.gada oktobrī tika pasludināta jauna Konstitūcija. Tā paredzēja likumdevējai varai divas palātas. Pirmā- Padomnieku palāta, kuru ievēlē uz sešiem gadiem. Otra- Pārstāvju palāta, kuras locekļus ievēlē uz reizi četros gados vispārējās vēlēšanās. Konstitūcijas 9. pants nosaka, ka Japānai nedrīkst būt nekādi bruņotie spēki.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties